Svijet
0

Bolivija i službeno priznala Palestinu kao nezavisnu državu

FENA
Evo Morales
Evo Morales
Bolivija je i službeno priznala Palestinu kao nezavisnu državu u pismu koje je u srijedu poslala predsjedniku Palestinske samouprave Mahmoudu Abbasu, slijedeći u tome Brazil i Argentinu, izjavio je u srijedu šef bolivijske države Evo Morales.

„Kao i druge zemlje poput Brazila, Bolivija je priznala palestinsku državu, njezinu nezavisnost i njezin suverenitet“, izjavio je Morales na novinskoj konferenciji predsjedništva u La Pazu.

Evo Morales je prošle sedmice rekao na margini samita Mercosura (zajedničko tržište južne Amerike) u Foz do Iguacu (Brazil) da će Bolivija narednih dana zvanično priznati Palestinu kao nezavisnu državu u granicama iz 1967 godine.

Socijalistički predsjednik Morales, jedna od perjanica antiliberalnog bloka latinoameričkih vlada, prekinuo je u januaru 2009. godine diplomatske odnose s Izraelom u znak protesta protiv vojne ofanzive u pojasu Gaze.

Početkom decembra Brazil i Argentina već su priznali Palestinu kao „slobodnu i nezavisnu državu u granicama iz 1967. godine“, što je izazvalo kritike Izraela i Sjedinjenih Država.

Urugvaj je najavio da će uraditi isto u 2011. godini.