Sanjaju Olimpijadu
0

Bokserke iz Afganistana treniraju u bivšem logoru

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
U dvorani najvećeg stadiona u Kabulu, na kojem su talibani javno ubijali žene optužene za preljubu, danas treniraju afganistanske bokserke, nadajući se da će biti spremne za Olimpijske igre 2012. u Londonu.

Neke od njih nose marame, druge su u trenirkama, ali sve snažno udaraju bokserske vreće, brzo se kreću, a kretnje nogama su im lagane. Trenira ih muškarac.

Malo je žena koje u Afganistanu treniraju neki sport i nadaju se Olimpijadi. Muškarci sa znatiželjom prolaze pored njihove dvorane svjesni koliko je neobično da žene treniraju jedan takav sport kakav je boks, a posebno u jednoj toliko konzervativnoj zemlji kakva je Afganistan.

Pod talibanskim režimom ženama su bile zabranjene sve vrste sportova. U seoskim oblastima i danas je vrlo rijedak slučaj da se neka djevojčica ili djevojka bavi sportom. Ipak, one koje su se odvažile na taj korak ističu da imaju punu podršku svojih porodica.

Jedna od njih je i 17-godišnja Shafika, koja je za AFP izjavila: "Kad sam počela boksati osjetila sam slobodu, ugodnost i sreću. Afganistan bi trebao osvojiti medalje u ženskom boksu. Mi želimo da se afganistanska zastava pojavi na ceremonijama dodjele medalja u ženskom boksu."

Među onima koje su najveće nade je i 18-godišnja Shabnam Rahimi, koja kaže da jako voli boks i ne boji se što će se boriti u jednoj od najvećih sportskih arena na svijetu.

"Neke žene kažu da je za naše lice veoma loše baviti se boksom. I ja sam se toga bojala, ali više ne strahujem. Osjećam se jakom i mogu se boriti za sebe", kaže ona.

Ipak, bokserke moraju proći određene faze prije odlaska na Olimpijadu.

Trener Mohammad Saber Sharifi kaže da trebaju položiti predkvalifikacioni test prije odlaska na OI u julu naredne godine.

"Nadam se da ćemo poslati jednu ili dvije olimpijke", kaže on. "Boks je veoma težak sport, ali mi imamo vremena da napredujemo. Djevojke rastu i nadam se da ćemo u budućnosti imati dobar tim."

Afganistan se nada da bi mogao poslati oko šest žena na OI, među kojima su takmičarke u oblastima boksa, džudoa i taekwondoa. Nijedna Afganistanka nikad nije osvojila nijednu zlatnu medalju na olimpijskim igrama, a jedini muškarac sa zlatnom medaljom je taekwondo zvijezda Rohullah Nikpai, heroj u svojoj zemlji.