Kolumbija
0

Bogota ne planira napad na Venecuelu

FENA
Alvaro Uribe (Foto: AP)
Alvaro Uribe (Foto: AP)
Kolumbijska vlasti odbacile su optužbe venecuelanskog predsjednika Huga Chaveza da Bogota planira napad na Venecuelu, navodeći da socijalistički lider takvim izjavama obmanjuje svoj narod.

"Kolumbija nikada nije pomislila napastu bratski narod (Venecuelu) kako predsjednik te zemlje kaže", saopćio je odlazeći predsjednik Kolumbije Alvaro Uribe i naveo da Chavez na taj način "obmanjuje vlastitu državu", javila je agencija Reuters u subotu.

Tenzije između dvije zemlje porasle su nakon što je prošle sedmice kolumbijski ambasador u Organizaciji američkih država (OAS) Luis Alfonso Joyos predstavio na sastanku u New Yorku videozapise, karte, svjedočenja ljudi i fotografije koje navodno pokazuju postojanje logora pripadnika Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC) i drugih manjih kolumbijskih gerilskih organizacija na teritoriju Venecuele.

Chavez je na to odmah reagirao prekidanjem diplomatskih odnosa a u petak je saopćio da će poslati vojne trupe na granicu da bi preduhitrio mogući napad Kolumbije.

"Kolumbija će iskoristiti mehanizme međunarodnog prava i insistirati na njima kako bi venecuelanska vlada ispunila svoje obveze da ne prikriva kolumbijske teroriste", navedeno je u saopćenju Uribea.

Chavez je ranije najavio da će se venecuelanski ministar vanjskih poslova sastati sa članovima nove kolumbijske vlade, koja stupa na dužnost 7. augusta.

Novi predsjednik Kolumbije Juan Manuel Santos, nekadašnji ministar obrane i bliski Uribeov suradnik, izjavio je nedavno da želi poboljšati odnose s Venecuelom.