Svijet
0

Blairov kabinet predložio nove antiterorističke mjere

FENA
Tony Blair; Foto: AP
Tony Blair; Foto: AP
Britanski dnevnici u ponedjeljak su zaokupljeni novim antiterorističkim mjerama koje je predložio kabinet Tonyja Blaira koji zajedno s njim odlazi 27. juna.

Konzervativni The Times piše da su članovi vladajuće Laburističke stranke tokom vikenda veoma hladno primili vijest o namjerama vlade da i na ostatak zemlje proširi ovlaštenja koja policija ima u Sjevernoj Irskoj.

Radi se o pravu pripadnika policije da zaustavljaju i ispituju prolaznike, uz kazne do pet hiljada funti (7.500 eura) za one koji odbiju saradnju.

Očekuje se, navodi Times, da će prijedlog oštro kritizirati brojni članovi parlamenta, muslimanske organizacije i nevladine organizacije za zaštitu građanskih prava, dok je premijer Blair upozorio javnost da je opasno, kako je rekao, "civilne slobode stavljati ispred opasnosti koje sa sobom nosi terorizam".

Lijevo orijentirani The Guardian u uredničkom komentaru ocjenjuje da je, za razliku od većine političara koji bi u njegovoj situaciji stajali "pognute glave", Tony Blair riješio da na kraju svoje desetogodišnje karijere uvede "neke nove ideje" u britanski rat protiv terorizma.

Guardian ocjenjuje da iza Blairovih prijedloga stoji već "izlizani način razmišljanja" i dovodi u pitanje djelotvornost novih mjera.

Dosadašnja ovlaštenja policije u borbi protiv terorizma nisu rezultirala nijednom jedinom sudskom presudom za terorizam, navodi list, ocjenjujući da novi prijedlozi mogu biti kontraproduktivni i da samo povećavaju šanse da se pripadnici nacionalnih manjina u Britaniji počnu osjećati kao meta vlasti i uđu u svojevrsnu samoizolaciju.

Liberalni The Independent prenosi i riječi Petera Haina, ministra za Sjevernu Irsku, koji je upozorio da bi vladine mjere u Britaniji mogle stvoriti atmosferu "poput one u zatvoru Guantanamo na Kubi".