Svijet
0

Blair traži hitnu akciju protiv klimatskih promjena

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Svijet je već svjestan da je globalno zagrijavanje ozbiljan problem i došlo je vrijeme za političare i eksperte da se okupe kako bi sačinili praktično rješenje, izjavio je u petak bivši britanski premijer Tony Blair.

Tražeći od Grupe osam industrijski razvijenih zemalja da stanu iza njegove inicijative, Blair je izjavio da je uručio japanskom premijeru Yasuu Fukudi, domaćinu sastanka G8 idućeg mjeseca, izvještaj Klimatske grupe, neprofitne organizacije čiji je Blair član, o tom kako da stvori globalni sporazum o borbi protiv globalnog zagrijavanja, javio je Reuters.

"Sada je vrijeme da budemo ozbiljni oko rješenja. Cijeli svijet se probudio. Potrebno je znati šta da se radi", izjavio je Blair novinarima u tokijskom hotelu.

On je priznao da su izazovi na stvaranju rješenja složeni jer se tehnologije borbe protiv globalnog zagrijavanja konstantno mijenjaju i naučne informacije o klimatskim promjenama također evoluiraju.

I stoga, umjesto pokušavanja nalaženja kratkoročnih rješenja, upravo sada treba odrediti pravac i naći odgovor na ono što treba učiniti, kazao je.

"Ono što želim reći je: izazov je istinski težak", izjavio je Blair.