Svijet
0

Blair: Nuklearna proba neodgovoran čin Sjeverne Koreje

FENA
Britanski premijer Tony Blair je nazvao prvu probu atomske bombe Sjeverne Koreje "neodgovornim činom".

"Osuđujem ovaj potpuno neodgovoran čin vlade Sjeverne Koreje", navodi se u saopćenju Tonyja Blaira.

"Međunarodna zajednica je u više navrata zahtijevala da se ona suzdrži od pokretanja takvih raketnih i nuklearnih proba", dodao je Tony Blair.

"Ovaj dodatni akt nepovjerenja pokazuje prezir Sjeverne Koreje u odnosu na zabrinutost njenih susjeda i međunarodne zajednice u cjelini", nastavio je on.

Šefica britanske diplomatije Margaret Beckett, na pitanje novinara n BBC-ju, je izjavila da, ukoliko se potvrdi ta nuklearna proba, to bi predstavljalo flagrantnu i namjernu provokaciju".

Glasnogovornik britanskog ministarstva vanjskih poslova je ranije izjavio da je "ova proba provokativna" te da zaslužuje "oštar odgovor".

"Velika Britanija, kao i međunarodna zajednica smatraju ovu nuklearnu probu izuzetno provokativnim činom na koji moramo oštro odgovoriti", izjavio je on.

On je dodao da će ova proba "pojačati tenzije ionako već jake u regionu te će ona imati reperkusija na međunarodnom nivou".

Prkoseći međunarodnim upozorenjima, Sjeverna Koreja je objavila u ponedjeljak da je pristupila podzemnoj nuklearnoj probi, da je ona uspješno završena, što predstavlja "historijski događaj", smatra komunistički režim.