The Independent
0

"Blaga poruka" EU iz Bruxellesa

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Uspjeh predstojeće konferencije UN-a u Kopenhagenu o klimatskim promjenama zavisit će od samo jedne stvari – spremnosti razvijenog svijeta da uloži napor i sredstva kako bi manje razvijenim zemljama i zemljama u razvoju pomogao da smanje količinu štetnih plinova koje ispuštaju u atmosferu, piše londonski The Independent.

U osvrtu na samit Evropske unije u Bruxellesu Independent u subotu u redakcijskom komentaru ocjenjuje da se to prije svega odnosi na Brazil, Indiju i Kinu, a stiče se utisak da je Evropska unija propustila priliku da nerazvijenom svijetu pošalje jasnu poruku – da će biti uz njega na ovom putu.

Jasnija poruka čelnika EU-a iz Bruxellesa doprinijela bi tome da te zemlje osjete kako nisu prepuštene same sebi u borbi za očuvanje planete, navodi ovaj list.

Iako su na blag ton poruke sa samita EU-a najviše doprinijele istočnoevropske zemlje, koje se i same nose s "industrijskom zaostavštinom" iz doba Sovjetskog saveza i visokim emisijama štetnih plinova, nije sve izgubljeno, piše Independent.

Cijela EU, naime, na samit u Kopenhagenu dolazi s dozom optimizma i čvrstim obećanjem da će njezine članice za 20-30 posto smanjiti emisije štetnih plinova do kraja decenije.

Vrata za "veliki dogovor", navodi list, i dalje ostaju otvorena, ali svjetske lidere u Kopenhagenu čeka veliki posao.