Spremni na reakciju
94

Bjelorusija tvrdi da Zapad izviđa njene vojne objekte, zaprijetili rušenjem aviona

F. H.
Foto: Bjelorusko ministarstvo odbrane
Foto: Bjelorusko ministarstvo odbrane
Bjeloruski ministar odbrane Viktor Khrenin ustvrdio je da je Ukrajina navodno rasporedila vojnu formaciju od 112.000 do 114.000 vojnika na granici s Bjelorusijom. Khrenin je obećao da će oboriti svaki NATO avion bez upozorenja ako naruši bjeloruski zračni prostor.

“Trenutno se u formaciji radi između 112.000 i 114.000 vojnika", kazao je Khernin.

Međutim, rekao je, ukrajinske oružane snage su rasporedile samo oko 17.000 ljudi za zaštitu granice.

Khrenin je ustvrdio da Bjelorusija trenutno nema potrebe da gomila svoje snage na granici s Ukrajinom. Dodao je da veću prijetnju predstavljaju diverzantsko-izviđačke skupine koje dolaze iz Ukrajine.

Bjeloruski ministar također je ustvrdio da se Zapad navodno sprema za vojnu akciju i da vrši izviđanje objekata u Bjelorusiji.

"Razumijemo na koga su usmjerene ove vojne akcije. Oni stalno provode sve vrste izviđanja protiv Bjelorusije. Radio izviđanje i avoni s posadom i bez posade se koriste. Pet do devet naleta dnevno. Satelitska izviđanja se izvode, također. Zapad se aktivno zanima za naša strateška naselja i vojne baze", kazao je Khernin.

Dužnosnik je također tvrdio da će Bjelorusija oboriti svaki NATO avon ako navodno nastavi kršiti bjeloruske zračne granice.

"Ako su izgubili svoje kuglice i upali u naš zračni prosto], naravno da ćemo ih oboriti bez upozorenja", rekao je Khrenin.

Osim toga, bjeloruski ministar odbrane rekao je da će rusko-bjeloruska regionalna skupina snaga održati vježbe u Bjelorusiji 2025. godine.