Sporni zakoni
0

Bivši premijer Izraela Ehud Olmert upozorio da država klizi u građanski rat

F. H.
U intervjuu za britansku novinsku kuću Channel 4 News, bivši izraelski premijer, Ehud Olmert, izjavio je da Izrael ulazi u građanski rat nakon glasanja u ponedjeljak za usvajanje zakona kojim se strogo ograničava korištenje standarda razumnosti.

“Postoji prijetnja. Ovo je ozbiljna prijetnja. To se nikada prije nije dogodilo i sada idemo u građanski rat", kazao je Olmert.

Mnogi unutar izraelskog društva izražavaju nezadovoljstvo vladinim reformama pravosuđa. Stotine hiljada Izraelaca izašlo je na ulice posljednjih tjedana, hiljade IDF-ovih rezervista zaprijetilo je napuštanjem volonterske službe, a nakon usvajanja zakona izraelsko medicinsko osoblje odlučilo je štrajkati u znak protesta protiv novog zakona. Ipak, u Izraelu nije izbio građanski rat, a čini se da je Olmert povukao svoju izjavu.

"Građanski rat?" voditelj Vijesti na Channel 4 upitao je Olmerta.

"Da, mislim, građanski neposluh sa svim mogućim posljedicama na stabilnost države i na sposobnost vlade da djeluje i na poslušnost velikog dijela izraelskog stanovništva", pojasnio je Olmert.

Olmert je dalje objasnio da je građanski neposluh usmjeren prema vladi koju veliki dio stanovništva doživljava kao nelegitimnu.

"Vlada je odlučila ugroziti temelje izraelske demokratije. A to nije nešto što možemo prihvatiti ili što možemo tolerisati", kazao je Olmert.

Olmert nije prvi koji sugeriše da je Izrael na putu građanskog rata. Mnogi protivnici Izraela slavili su ono što vide kao Izrael na putu uništenja. Drugi su predložili smjerove djelovanja koje bi izraelsko vodstvo moglo poduzeti kako bi umirilo veliki dio zemlje koji je uznemiren zbog donošenja reforme pravosuđa.