Odgovor šefu Kremlja
37

Bivši predsjednik Mongolije ismijava Putina, objavio kartu koja pokazuje koliko je Rusija bila mala

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Bivši predsjednik Mongolije ismijao je ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegovo košritenje historije kako bi pokušao opravdati svoju invaziju na Ukrajinu.

Putin je često koristio historijske granice kako bi opravdao svoju invaziju, tvrdeći da Rusija polaže pravo na Ukrajinu iako je Ukrajina nezavisna država.

U svom prošlosedmimčnom intervjuu s bivšim voditeljem Fox Newsa Tuckerom Carlsonom, Putin je govorio o stoljećima ruske i evropske povijesti. Historičari smatraju da velik dio stvari koje je govorio o historiji ne stoji.

Na platformi X, Tsakhia Elbegdorj, predsjednik Mongolije između 2009. i 2017. i bivši premijer, ismijao je Putinov argument.

Podijelio je karte koje pokazuju koliko je Mongolsko Carstvo bilo veliko, a nekoć je kontroliralo dijelove današnje Rusije.

"Nakon Putinovog razgovora. Našao sam mongolsku historijsku kartu. Ne brinite. Mi smo miroljubiva i slobodna nacija", napisao je Elbegdorj.

Karte koje je podijelio pokazale su i koliko je Rusija bila mala u 15. stoljeću.

Mongolsko carstvo je nekada bilo najveće na svijetu. Njegov teritorij pokrivao je veliki dio Euroazije i uključivao današnju Kinu i veći dio Rusije, kao i Ukrajinu.

Danas je Mongolija, između Kine i Rusije, manja država, ali je još uvijek jedna od najvećih nacija svijeta u smislu ukupne kopnene mase. Mongolska vlada nije podržala rusku invaziju na Ukrajinu, iako je nije direktno osudila.

Ali Elbegdorj je bio glasan u svojoj podršci Ukrajini.

"Svjetske demokratije moraju se okupiti s još većom odlučnošću da objave da se o slobodi ne može pregovarati i da Ukrajini daju oružje koje joj je potrebno za pobjedu", kazao je u februaru 2023.

Dodao je kako zna da Putin ne tolerira slobodu.

"Sjedio sam s njim u mnogo prilika. On prezire razlike i konkurenciju. Boji se slobodne Ukrajine. Kao duboki narcis, nije si mogao priuštiti vidjeti uspješnije i naprednije susjede", dodao je Elbegdorj.