Raspad moralnosti
62

Bivši papa Benedict XVI: Seksualna sloboda 60-ih godina dovela je do seksualnih zločina

Klix.ba
Benedict XVI (Foto: EPA-EFE)
Benedict XVI (Foto: EPA-EFE)
Bivši papa Benedict XVI objavio je esej u kojem za svestrana seksualna zlostavljanja i orijentacije okrivljuje, kako je napisao, seksualnu slobodu šezdesetih godina.

U svom eseju koji je napisao za njemački crkveni časopis on je rekao da su kulturne i historijske promjene dovele do raspada moralnosti u katoličanstvu.

"Seksualna revolucija šezdesetih godina dovela je do homoseksualnosti i pedofilije u crkvama. Neka sjemeništa su otvoreno podržavala homoseksualnost i zato su krivo obučila buduće svećenike. Moglo bi se reći da su se u periodu od 1960. do 1980. godine raniji moralni stadardi koji se odnose na seksualnost u potpunosti uništili", kaže Benedict XVI.

Penzionisani papa dodaje kako su laki sadržaji u medijima te pornografski filmovi doveli do slučajeva seksualnog uznemiravanja.

Prve tvrdnje o svećenicima koji su zlostavljali djecu datiraju još decenijama prije šezdesetih godina.

Jedino rješenje ovog problema, rekao je bivši papa, bili su "poslušnost i ljubav prema Isusu Kristu".

"Potrebno je obnoviti vjeru u stvarnu prisutnost Isusa Krista u Prasvetom sakramentu. U Crkvi nalazimo grijeh i zlo, ali čak i danas postoji Sveta crkva koja je neuništiva", kaže bivši papa.

Papa Benedict XVI prije šest godina bio je prvi papa koji je podnio ostavku u skoro 600 godina. On je bio optužen da nije zaštitio djecu, što je u potpunosti odbacio.

Tokom njegovog papinstva na površinu su počeli izlaziti skandali povezani sa seksualnim zlostavljanjima unutar Crkve.