Svijet
11

Bivši papa Benedict se vratio u Vatikan, živjet će sakriven od svijeta

Klix.ba
Dolazak Benedicta u Vatikan (Foto: AFP)
Dolazak Benedicta u Vatikan (Foto: AFP)
Bivši Papa Benedict se vratio u Vatikan, dva mjeseca nakon što je odstupio. Bio je to prvi pontifikat u posljednjih 600 godina.

Benedict je u Vatikan stigao helikopterom iz papinske ljetne rezidencije kako bi živio u Vatikanu. Nakon dolaska ga je pozdravio njegov nasljednik papa Franjo, a nakon toga se Benedict smjestio u svojoj novoj rezidenciji.

Osamdesetšestogodišnji Benedict se zadnji put u javnosti pojavio 23. marta, kada se spekulisalo o njegovom lošem zdravlju. Oni koji su bili u njegovom prisustvu su rekli da je slabiji nego kada je odstupio 28. februara, no, ove sedmice je glasnogovornik Vaticana Federico Lombardi izjavio da Benedict nije bio bolestan. Direktnog TV prenosa njegovog dolaska u Vatican nije bilo.

Benedict će živjeti u rezidenciji iza Bazilike Svetog Petra sa svojim ličnim sekretarom Georgom Gaensweinom. Na raspolaganju će mu biti kapela, biblioteka i radna soba. Osim toga, tu je i soba za goste, koju će koristiti njegov brat Georg Ratzinger kada dođe u posjetu.

Vatikan je saopćio da je papa Franjo dočekao Benedicta veoma srdačno. Nakon toga su se zajedno pomolili u kapeli. Benedict je ranije rekao da iako će živjeti blizu svog nasljednika naće pokušavati utjecati na njega te da će ostatak svog života živjeti sakriven od svijeta. Dodao je da će novom papi ponuditi bezuslovnu poslušnost i poštovanje.. Ovo je presedan u katoličkoj Crkvi s obzirom da se u novijoj historiji nije dogodilo da bivši papa živi blizu svog nasljednika.