Svijet
0

Bivši lider radikalnog Nacionalnog fronta Le Pen treći put osuđen za poricanje nacističkih zločina

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Bivši lider ekstremno desničarske francuske partije Nacionalni front (NF) Jean-Marie Le Pen je dobio novčanu kaznu u iznosu od 30.000 eura jer je masakre u nacističkim plinskim komorama nazvao "historijskim detaljima".

Kazneni sud u Parizu je osudio radikala Le Pen za "negiranje zločina protiv čovječnosti", jer je prošle godine ponovio svoje sporne izjave u vezi sa nacističkim zločinima iz perioda Drugog svjetskog rata.

Ovo je treća novčana kazna koju je francuski sud izrekao Le Penu zbog istih izjava.

Spornu izjavu Le Pen je do u intevjuu u aprilu prošle godine kada ga je novinar Jean-Jacques Bourdin pitao da li se kaje zbog izjava da su nacističke komore bile historijski detalji, a on je odrično odgovorio i ponovio taj stav.

Uporedo s tim, Sud je novčano kaznio i tri nevladine organizacije koje su također prosecuirane u istom slučaju. Te organizacije će morati platiti ukupno 10.000 eura.

Aktuelna predsjednica Nacionalnog fronta Marine Le Pen je zbog sličnih izjava često dolazila u sukob sa svojim ocem, te je preuzela vodstvo partije od njega tvrdeći da takve izjave štete partiji. Njen otac je i dalje počasni predsjednik FN-a, ali bez većeg uticaja na partijsku politiku.