Svijet
0

Bivši izraelski nuklearni tehničar osuđen zbog davanja izjava medijima

FENA
Mordechai Vanunu
Mordechai Vanunu
Bivši izraelski nuklearni tehničar Mordechai Vanunu, koji je 2004. godine odslužio 18 godina zatvora zbog odavanja vojnih tajni, osuđen je u ponedjeljak pred izraelskim sudom zbog davanja izjava stranim medijima.

Vanunu je rekao američkim, britanskim, australijskim i francuskim novinarima da Izrael čuva hidrogenske i neutronske bombe u reaktoru Dimoni i da godišnje proizvodi 40 kilograma plutonija, što je dovoljno za 10 atomskih bombi, prenio je Reuters.

Sud je ocijenio da je Vanunu, dajući intervjue stranim medijima u protekle tri godine, prekršio nalog vlade da ograniči kontakte sa strancima, što je bio jedan od uvjeta pod kojima je pušten na slobodu.

Naredno saslušanje, na kojem bi Vanunuu (52) trebalo da bude izrečena kazna, zakazano je za 18. maja.

Ministarstvo pravosuđa saopćilo je da će tužioci tražiti zatvorsku kaznu za osuđenog, dok su Vanunuovi advokati najavili ulaganje žalbe na presudu.

"Treba da bude jasno da je Vanunu osuđen samo zbog toga što je razgovarao s neizraelcima, a ne zbog sadržaja tog razgovora", izjavio je njegov advokat Michael Sfard.

"Prema našem mišljenju, to nikako nije u skladu s demokratijom 21. vijeka."

Vanunu je 1986. godine osuđen na 18 godina zatvora zbog toga što je bez odobrenja dao britanskom listu "Sunday Times" intervju u kojem je govorio o svom radu u Dimoni, čime je, prema ocjeni suda, razotkrio tajne vezane za navodni izraelski nuklearni arsenal.

Izrael nije ni potvrdio ni odbacio navode da je jedina država na Bliskom istoku koja raspolaže nuklearnim oružjem.

Otkad je pušten na slobodu, Vanunu pokušava da dobije dozvolu da napusti zemlju, što mu vlasti ne dozvoljavaju uz obrazloženje da ima još mnogo tajni koje bi mogao da objelodani.