Nakon napada Hamasa
45

Bivši direktor Victoria's Secreta obustavio finansiranje Harvarda, nezadovoljan odnosom prema Izraelu

B. R.
Univerzitet Harvard (Foto: Shutterstock)
Univerzitet Harvard (Foto: Shutterstock)
Milijarder i bivši izvršni direktor modnog brenda Victoria's Secret Leslie Wexner obustavio je finansiranje Harvarda, smatrajući da ovaj univerzitet nije dovoljno podržao Izrael.

Zapravo, finansiranje je obustavila njegova fondacija koja se zove Fondacija Wexner. Riječ je o jevrejskoj filantropskoj fondaciji, a kao razlog zašto su donijeli navedenu odluku naveli su reakciju Harvarda na posljednje napade palestinske militantne grupe Hamas na Izrael. Traže da Harvard bude glasniji u podršci i, kako su istakli, osudi antisemitizma.

Saopćenje, kojim su saopćili odluku, potpisali su Leslie Wexner i njegova supruga Abigail, rabin Elka Abrahamson, predsjednik Fondacije Wexner i direktor ove fondacije u Izraelu Ra'anan Avital.

"Usljed nedostatka jasnog i moralnog stava utvrdili smo da Harvard Kennedy School i Wexner Fondacija nisu kompatibilni partneri. Naše osnovne vrijednosti i Harvardove vrijednosti se više ne podudaraju", poručili su.

Tvrde da se njihovi stipendisti u Harvardu više ne osjećaju marginalizovano, već napušteno. Iz Harvarda su poručili da su "jasno osudili terorističke zločine koje je počinio Hamas". Zahvalili su se Fondaciji Wexner na dugogodišnjoj podršci kroz studentske stipendije.

Leslie Wexner je navedenu fondaciju osnovao 1983. u cilju "jačanja vodstva za jevrejski narod". Povukao se nakon što je javnost saznala za njegovo prijateljstvo Jeffreyjem Epsteinom. Epstein je izvršio samoubistvo u zatvoru, suočen s optužbama za trgovinu ljudima.

Wexnerov glasnogovornik je 2019. izjavio da je milijarder odnose sa Epsteinom prekinuo nekoliko godina ranije, piše američki poslovni portal Business Insider.