Svijet
0

Bivši američki obavještajac: Izrael će napasti Iran

FENA
Izrael će napasti Iran, izjavio je bivši zvaničnik CIA-e i savjetnik triju američkih predsjednika, uključujući i Georgea W. Busha, Bruce Rydel, naglasivši da ga je nedavna pojseta jevrejskoj državi u to uvjerila.

"Izrael neće dozvoliti da njegov nuklearni monopol bude izložen prijetnji", kazao je Rydel za najnovije izdanje američkog magazina Newsweek, pozivajući se na razgovore s izraelskim sigurnosnim zvaničnicima i zvaničnicima Mosada.

"Vratio sam se iz posjete Izraelu u novembru uvjeren da će Izrael napasti Iran. I to je bilo prije nacionalne obavještajne procjene. Ona napad čini još izvjesnijim", prenose izraelski mediji Rydelovu ocjenu u članku pod naslovom "Šta će Izrael uraditi?"

Američke obavještajne službe objavile su početkom decembra izvještaj u kome se ističe da je Islamska Republika zaustavila program razvoja nuklearnog oružja još 2003. godine.

U izraelskim obavještajnim i sigurnosnim krugovima se vjeruje da taj dokument označava povlačenje SAD-a i izolaciju Izraela, koji tvrdi da Teheran predstavlja egzistencijalnu prijetnju jevrejskoj državi.

Newsweek citira izraelskog poslanika Ephraima Sneha, bivšeg zamjenika ministra odbrane, "koji godinama upozorava da će Izrael na kraju morati sam da se suprotstavi Iranu".

"Danas smo bliže toj situaciji nego prije tri sedmice. Moramo biti spremni da spriječimo tu prijetnju", kazao je Sneh.

David Albright iz Instituta za nauku i međunarodnu sigurnost u Washingtonu je izjavio za iste novine da je Izrael, po svoj prilici, ohrabren jer nije bilo reakcija na misteriozni izraelski zračni napad u septembru na navodno sirijsko nuklearno postrojenje.

Olbright je taj napad označio kao testiranje udara na Iran ili bar upozorenje upućeno Teheranu i sugerirao da izraelska preventivna akcija protiv Irana možda neće biti "tradicionalni udar".

Izraelski borbeni avioni su 1981. godine bombardirali irački nuklerni reaktor Osirak u izgradnji kraj Bagdada. "Tako su zaustavili ambicije tadašnjeg iračkog lidera Saddama Husseina da razvije atomsku bombu", kazao je.

Newsweek također piše da su arapske zemlje užasnute mogućnošću da Iran postane nuklearna sila, možda čak do te mjere da drugačije gledaju na mogućnost takvog udara.

List zaključuje da je jedan od razloga Bushove na brzinu najavljene devetodnevne posjete Bliskom istoku, sredinom januara - da se pozabavi posljedicama izvještaja američkih obavještajnih službi.

Te posljedice uključjuju ne samo mogućnost da Izrael djeluje jednostrano već i opasnost da se zaustavi izraelsko-palestinski mirovni proces, tek obnovljen na nedavnom međunarodnom mirovnom skupu o Bliskom istoku u Annapolisu pokraj Washingtona.