Barcelona
0

Bivša katalonska ministrica stigla u Španiju nakon pet godina egzila, odmah je uhapšena

V. K.
Clara Ponsati prilikom hapšenja (Foto: EPA-EFE)
Clara Ponsati prilikom hapšenja (Foto: EPA-EFE)
Bivša katalonska ministrica i sadašnja europarlamentarka Clara Ponsati uhapšena je prilikom povratka u Španiju i to nakon što je pet godina provela u egzilu u Škotskoj i Belgiji.

Uprkos činjenici da je protiv nje postojao otvoreni nalog za hapšenje zbog uloge u referendumu za nezavisnost Katalonije koji je organizovan 2017. godine, Ponsati se vratila u Barcelonu.

Uoči hapšenja, ona je poručila kako Španija nema pravo da je uhapsi s obzirom na to da kao europarlamentarka posjeduje imunitet.

"Ako me zaustavite, morat ćete se suočiti sa posljedicama. Ne priznajem nadležnost sudija. Ako dođe do hapšenja, reagovat ćemo", rekla je Ponsati na konferenciji za medije.

Nakon obraćanja medijima, Ponsati je odlučila prošetati ulicama Barcelone gdje joj je prišao jedan od pripadnika policijske službe Mossos.

"Inspektor joj je prišao i pokazao svoju značku, na što je ona odgovorila pokazavši svoju akreditaciju za zastupnicu u Evropskom parlamentu. Nakon rasprave, pristala je da uđe u auto te je prebačena u Palatu pravde", piše El Pais.

Povodom hapšenja Ponsati oglasio se još jedan europarlamentarac u bijegu Carles Puigdemont koji je rekao kako je hapšenje Ponsati krešnje temeljnog prava.

"Predsjednica Evropskog parlamenta ne može posmatrati stvari sa strane kao što to sada čini", rekao je Puidgemont.

Ipak, za razliku od ostalih katalonskih zvaničnika koji su učestvovali u organizaciji referenduma, Ponsati se ne suočava sa zatvorskom kaznom s obzirom na to da je sud tereti za krivično djelo "neposlušnost" što podrazumijeva zabranu obavljanja javne funkcije.