Odanost do kraja
0

Bin Ladenove supruge nisu spremne na saradnju s istražiteljima

FENA
Osama bin Laden
Osama bin Laden
Tri supruge Osame bin Ladena veoma su mu odane i nisu odale mnogo informacija na ispitivanju poslije ubistva šefa Al-Qaide, kojeg su ubile američke specijalne snage, kazao je pakistanski obavještajni agent koji ih je ispitivao.

Pakistanske sigurnosne snage uhapsile su tri supruge nakon što su pripadnici američke specijalne mornaričke jedinice "Foke" upale u kuću Osame bin Ladena u gradu Abotabadu, oko 35 kilometara od prijestolnice Islamabad.

Obavještajac koji je ispitivao žene rekao je da je bio težak zadatak "izvući" informacije iz žena.

Jemenka Amal el-Sadi, najmlađa od tri supruge, bila je svojeglava i iskazivala je ljutnju dok joj je postavljao pitanja, dok su druge dvije saudijske supruge iskazale nezadovoljstvo i rijetko su progovarale. On smatra da su sve žene pokazale čvrstu podršku Bin Ladenu.

"Sve su bila nostalgične dok su pričale o njemu", rekao je agent.

"Osjetio sam da je Amal uvijek bila ljuta kada sam s njom razgovarao. Ona se protivila ispitivanju i rijetko je odavala podatke o svom suprugu", dodao je. Međutim, s vremena na vrijeme Amal je pokazivala određenu fleksibilnost.

"Amal mi je jednom rekla da su ona i Bin Laden voljeli Che Guevaru. Činilo mi se da je i ona pobunjenički nastrojena, pa sam je ispitivao o južnoameričkim ljevičarima. Bila mi je veoma zanimljiva", kazao je agent.

Amal, koja je ranjena u raciji u kojoj je poginuo Bin Laden, otputovala je u Afganistan da bi se udala za Bin Ladena kada joj je bilo 18 godina. On je tada bio u ranim četrdesetim, kazao je njen otac u intervjuu za Reuters u Jemenu 2011. godine.

"Druge supruge nisu mnogo pričale. One su bile dosadne", rekao je agent.

Pakistan je prošlog mjeseca deportirao tri Bin Ladenove supruge i 11-ero djece u Saudijsku Arabiju. Pakistanski sud osudio ih je na zatvorsku kaznu zbog ilegalnog ulaska u zemlju i naredio njihovu deportaciju po završetku zatvorske kazne.

Agent nije kazao da li su drugi pakistanski ili američki zvaničnici ispitivali supruge. Također nije rekao da li ih je ispitivao o noći u kojoj je Bin Laden ubijen.

Na osnovu razgovora s njima, agent je rekao da je zaključio kako je Bin Laden živio u zemlji šest ili sedam godina u dva različita grada.

"Bin Laden je bio inspirativna ličnost za militante. Ali je Zavahiri bio glavni. On je puno nasilniji nego što je Bin Laden ikad bio. To su moji zaključci", rekao je agent, misleći na trenutnog vođu Al-Qaide Ajmana el-Zavahirija.

Obavještajni agent je rekao da su pakistanske vlasti pronašle nekoliko računara i mobitela u Bin Ladenovom domu u Abotabadu, ali su imali velikih poteškoća u dešfriranju šifriranog arapskog jezika. Samo su uspjeli otkriti nekoliko tragova na osnovu kojih su otkrili Al-Qaidine aktivnosti na sjeverozapadu Pakistana.

Agent nije želio komentirati presudu pakistanskom liječniku Šakilu Afridiju koji je osuđen na 33 godine zatvora jer je pomogao CIA-i da odredi lokaciju Bin Ladena u Abotabadu.

"Bilo je lako saznati da je Afridi pomogao CIA-i i uhapsiti ga", rekao je on bez objašnjenja.

Međutim, agent, koji je bio stacioniran u Abotabadu dok je Bin Laden tu živio, samo je slegnuo ramenima kada je upitan kako je moguće da je vođa Al-Qaide uprkos općoj potrazi toliko dugo izbjegavao hapšenje u Pakistanu.