Američki obavještajci potvrdili
0

"Bin Ladenova utvrda je bila srce Al-Qaide"

Sarajevo-x.com
Ubijeni vođa terorističke organizacije Al-Qaida, Osama bin Laden, potpunu kotrolu nad terorističkom mrežom je imao iz svoje utvrde u gradu Abbottabad u zapadnom Pakistanu, zaključile su američke obavještajne službe, javlja BBC.

Iako su u početku vjerovali da je Bon Laden živio nomadskim životom, američki zvaničnici imaju dokaze da je njegova kuća u Abbottabadu bila kontrolni i komandni centar Al-Qaide. Nakon ubistva Bin Ladena, SAD su jučer objavile pet videosnimaka u kojim teroristički vođa drži govore i gleda televiziju. Eksperti obavještajnih službi tvrde da je Bin Laden imao veliki utjecaj pri donošenju konačnih odluka.

"Komandni centar u Abbottabadu je bio veoma aktivan, a Bin Ladan nije samo osmišljavao strateške poteze organizacije. On je također sudjelovao i u planiranju samih operacija i pomagao pri donošenju taktičkih odluka", rekao je neimenovani američki zvaničnik.

Na videosnimcima se vidi kako Bin Laden gleda televizijske izvještaje o sebi, te kako vježba televizijske nastupe. Jedan od snimljenih ali neobjavljenih snimaka sadrži "porukuku američkom narodu".

Materijal pronađen u utvrdi uključuje digitalne, audio, video i printane materijale, kompjutersku opremu, uređaje za snimanje i ručno pisane dokumente. To ujedno i predstavlja najveću kolekciju pronađenih terorističkih materijala.

Direktor CIA-e, Leon Panetta, rekao je da zaplijenjeni materijal ukazuje na to da je bilo veoma važno uhvatiti Bin Ladena. U prvom snimku je teroristički vođa nosio bijelu kapu i košulju, kao i zlatni ogrtač. Govor je održao u svom prepoznatljivom stilu.

BBC-jev dopisnik iz Washingtona, Jonny Dymond, rekao je da su ovo prvi snimci koji su se pojavili još od 2007. godine. Na ostalim se snimcima vidi kako Bin Laden gleda program o sebi koji je emitovan na jednoj arapskoj televiziji. Tada je sjedio na podu umotan u deku ili ogrtač, a u ruci je držao daljinski upravljač. Program je opisivao događaje u New Yorku iz 2001. godine, odnosno teroristički napad na Svjetki trgovački centar.