Svijet
0

Bin Laden popularniji od Musharrafa

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nevolje američke politike na Srednjem istoku izgleda nemaju kraja nakon što se ispostavilo da je jedan od važnijih saveznika Washingtona u ratu protiv terorizma - pakistanski predsjednik Pervez Musharraf - u vlastitoj zemlji manje popularan od lidera Al-Qaide Osame bin Ladena.

"Bin Ladena podržava 46, Musharafa 38, a američkog predsjednika Georgea W. Busha devet posto ispitanika", pokazalo je nezavisno istraživanju koje su zajednički proveli "D3 Systems" iz Virdžinije i pakistanski Institut za javno mnijenje za potrebe organizacije "Sutrašnjica bez terorizma", prenijele su agencije.

"Proveli smo istraživanja u 23 države širom muslimanskog svijeta i ovo najviše uznemirava. Pakistan je jedina muslimanska država koje ima atomsko oružje i ljudi koji žele da to oružje upotrijebe protiv nas, poput Bin Ladena i talibana, popularniji su od naših saveznika kao što je Musharraf", rekao je prvi čovek te organizacije Kenn Baylen.

Osim popularnosti lidera Al-Qaide, Amerikancima brigu zadaje i podatak da 66 posto ispitanika smatra da Sjedinjene Države djeluju protiv islama ili da su akcije te države usmjerene protiv muslimana, dok ostali nisu željeli odgovoriti na pitanja.

"Čak 74 posto protivi se mogućim akcijama SAD-a protiv Al-Qaide ili talibana na teritoriji Pakistana", pokazalo je istraživanje, čiji su rezultati iznenađujući i zbog činjenice da je Amerika tokom akcije pružanja pomoći Pakistanu nakon golemoga potresa prije dvije godine među Pakistancima stajala sasvim dobro.

Od 46 posto Pakistanaca koju su prije dvije godine imali pozitivno mišljenje o SAD-u taj broj se sada sveo na svega 19 posto, dok Al-Qaidu podržava 43 posto ispitanika, talibane 38, a ostale grupe radikalnih islamista između 37 i 49 posto Pakistanaca.

Ipak, Amerikanci imaju prostora za optimizam, jer je nekadašnja predsjednica pakistanske vlade Benazir Bhutto, sa 63 posto podrške, napopularnija među političarima u toj državi, a čak tri četvrtine ispitanika smatra da nema opravdanja za samoubilačke napade.