Bijela kuća
0

"Bin Laden nema ništa širiti osim mržnje"

FENA
Osama bin Laden (Foto: Reuters)
Osama bin Laden (Foto: Reuters)
Bijela kuća je u četvrtak izjavila da vođa Al-Qaide Osama bin Laden nema ništa širiti osim mržnje, komentirajući njegovu novu audioporuku sa svježim prijetnjama Amerikancima.

Bin Laden je zaprijetio da će Al-Qaida ubiti svakog Amerikanca kojeg zarobi ako SAD osudi na smrt i pogubi Halida Šeika Mohameda, optuženog da je bio glavni organizator terorističkih napada na New York i Washington 11. septembra 2001.

Mohamed je u zatvoru mornaričke baze Guantanamo na Kubi, a čeka se odluka administracije hoće li njemu i četvorici saučesnika biti suđeno pred vojnim ili civilnim sudom.

Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs kazao je novinarima koji su pratili predsjednika Baracka Obamu na letu za Iowu u avionu Air Force One da neće izravno komentirati Bin Ladenovu audioporuku koju je emitirala arapska televizija Al-Jazeera.

"Predsjednik je opravdano povećao naš tempo i vrši pritisak na Al-Qaidu. Vidimo da Al-Qaida nema ništa za širiti osim mržnje i zato će administracija nastaviti pritisak da uništi Al-Qaidinu mrežu", rekao je Gibbs.

Na audiozapisu Bin Laden je navodno rekao kako je Bijela kuća izrazila želju za pogubljenje Mohameda i njegovih saoptuženih, upozorivši da će takva odluka automatski značiti i pogubljenje svih Amerikanaca koji dospiju u zarobljeništvo Al-Qaide.

Također je optužio Obamu da korača stopama svoga prethodnika Georgea W. Busha.