U utrci za predsjednika
0

Bill Clinton svesrdno podržao Obamu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Bivši američki predsjednik Bill Clinton je na Nacionaljnoj demokratskoj konvenciji u Denveru svesrdno podržao kandidaturu Baracka Obame za Bijelu kuću, naglasivši da je Obama "spreman voditi Ameriku i obnoviti američko vodstvo u svijetu".

"Barack Obama je spreman biti predsjednik SAD-a. Barack Obama je spreman poštovati prisegu da će čuvati, štititi i braniti Ustav", rekao je Clinton, odbacujući prigovore republikanaca da je Obama s 47 godina premlad i neiskusan za vođenje zemlje.

Podsjetio je da je i on kao predsjednički kandidat 1992. zbog svoje mladosti doživljavao slične prigovore.

"Zvuči vam poznato? No, nije prošlo 1992. jer smo bili na pravoj strani povijesti. A, neće proći ni 2008. jer je Barack Obama na pravoj strani povijesti", rekao je Clinton, uz burno odobravanja i skandiranje sudionika konvencije od dolaska na pozornicu Pepsi centra, kao i tijekom cijelog 20-minutnog govora.

Pridružujući se podršci koju je Obami iskazala njegova supruga Hillary, poražena u utrci za demokratsku nominaciju, Bill Clinton je pozvao 18 milijuna birača koji su joj dali glas na predizborima, kao i sve demokratske birače da na predsjedničkim izborima 4. studenoga glasuju za Obamu.

"Da on može, ali ga prvo moramo izabrati!", upozorio je Clinton, parafrazirajući Obamin izborni slogan "Da, mi možemo!".

Clinton, koji je tijekom predizbora bio vrlo kritičan prema Obami, podsmjehujući se njegovom skromnom, jednogodišnjem iskustva u Senatu i nazivajući njegovo protivljenje ratu u Iraku "bajkom", u srijedu je čvrsto stao iza njega, s jasnom porukom zašto treba voditi SAD.

Govoreći o ekonomskim i drugim teškoćama s kojima je danas suočena većina Amerikanaca i šteti ugledu SAD-a koja je načinjena s "previše jednostranosti i premalo suradnje u vanjskoj politici", Clinton je rekao kako je "posao idućeg predsjednika je da ponovo izgradi američki san i obnovi američko vodstvo u svijetu".

Naglasio je kako mu iskustvo njegovih osam godina u Bijeloj kući i svega što je radio kasnije govori da je "Barack Obama pravi čovjek za taj posao".

Bivši predsjednik pohvalio je Obamin odabir Joe Bidena za potpredsjednika kao "pravi predsjednički potez" te odgovorio na napade republikanaca da Obama nije spreman biti vrhovni zapovjednik oružanih snaga.

"S iskustvom i mudrošću Joe Bidena, kao podršci dokazanom Obaminom razumijevanju, pronicljivosti i dobrim instinktima, Amerika će imati vodstvo nacionalne sigurnosti kakvo treba", istaknuo je Clinton.

Senator Joe Biden u svom je govoru prihvatio kandidaturu za potpredsjednika, te iznio snažnu kritiku republikanskog protukandidata Johna McCaina. Istaknuo je kako McCain u glasovanju u Senatu 95 posto bio uz predsjednika Georgea W. Busha, te da namjerava nastaviti njegovu neuspješnu unutarnju i vanjsku politiku.

Bidenu se na pozornici pridružio i Barack Obama koji je kratko pozdravio delegate, zahvalio Hillary i Billu Clintonu na iskazanoj podršci i pozvao sve pristaše na denverski stadion IVESCO Field, gdje će u četvrtak navečer održati govor u kojem prihvaća predsjedničku nominaciju.

Više od 4.000 delegata prethodno je aklamacijom potvrdilo Obamu kao predsjedničkog kandidata Demokratske stranke, čime je postao prvi crnački političar koji je postao predsjedničkim kandidatom jedne od dviju velikih američkih stranaka u povijesti Sjedinjenih Država.