Nije držao do riječi
37

Bill Clinton: Još 2011. godine sam shvatio šta Putin planira u Ukrajini

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Bill Clinton rekao je da je 2011. godine shvatio da je "samo pitanje vremena" kada će Vladimir Putin krenuti rješavati pitanje Ukrajine nakon rasprave s ruskim predsjednikom u Davosu u Švicarskoj.
Tokom tog susreta, rekao je Clinton, Putin je odbacio dogovor postignut uz posredovanje SAD-a koji je dogovorio njegov prethodnik, Boris Jeljcin, o potšotvanu teritorija Ukrajine u zamjenu za odricanje Kijeva od nuklearnog arsenala iz sovjetske ere, prenosi Financial Times.

"Vladimir Putin rekao mi je 2011. godine, tri godine prije nego što je zauzeo Krim - da se ne slaže sa sporazumom koji sam sklopio s Borisom Jeljcinom. On je rekao 'Ne slažem se s tim. I ja to ne podržavam. I nisam vezan time.' I znao sam od tog dana nadalje da je rat samo pitanje vremena", prisjetio se bivši američki predsjednik.

Clintonov je zajedno sa svojom suprugom Hillary pozvao Zapad da ojača svoju podršku Ukrajini i kazali su da bi Kijev mogao prevladati ako dobije odgovarajuće oružje i streljivo. Nedakevatna podrška Ukrajini, upozorili su, ne bi samo ohrabrila Putina već i kineskog predsjednika Xi Jinpinga.

Clinton je prije nekoliko sedmica kazao da je njegova najveća greška bila to što je nagovorio Kijev da se odrekne nuklearnog oružja.