Istražili tvrdnje
12

Bild: Rusi su mučili Ukrajince, ali nisu vadili zube i zubne proteze

F. H.
Foto: Screenshoot
Foto: Screenshoot
Njemački Bild istražio je priču o tome da su u ukrajinskom selu oslobođenom od ruske okupacije pronađeni zubi koji su vađeni stanovnicima ovog sela kao oblik mučenja.
Reporteri njemačkog Bilda posjetili su nedavno oslobođeno selo Pisky-Radkivsksi te razgovarali sa lokalnim stanovnicima koji su potvrdili da su bili zlostavljani od ruskih vojnika.

Ipak, zubi nisu pripadali mrtvim ili mučenim Ukrajincima nego su pripadali pacijentima lokalnog stomatologa.

"Zubi izgledaju kao oni iz moje ukradene kolekcije", rekao je Sergej kojem su pokazane objavljene fotografije. Također, dodao je kako je on jedini stomatolog tako da zubi moraju da pripadaju njemu,

Sergej je pretpostavio kako su zubi ukradeni iz dva razloga. Prvi je taj što su Rusi mislili da ee radi u zlatu, a u pitanju je ustvari nehrđajući čelik, a drugi je da su Rusi koristile zube za zastrašivanje lokalne populacije.

Na pitanje jesu li možda krunice od mrtvih ljudi, stomatolog odgovara: “Bože, ne! Dolaze od ljudi koje sam liječio sve te godine. Izvadio sam ove zube jer su bili loši.”

“Tijekom 30 godina izvadio sam desetke hiljada zuba. Ovo je samo djelić njih. Ponekad u jednom danu izvadim pet do osam zuba. Ovo radim već 33 godine,” rekao je Sergej

Nije jasno odakle gas maska ​​koja se vidi na drugoj fotografiji. Jedno je sigurno: u selu je bilo jezivih mučenja, kao i u mnogim drugim mjestima koja su okupirali Rusi. Nekoliko mještana ispričalo je za BILD da stalno čuju povike za pomoć iz raznih zgrada.

Volodja (46) bio je jedna od žrtava mučenja ruskih vojnika u Pisky-Radkivskom. Komšija ga je značio kao nekoga ko je proukrajinski raspoložen

“Samo su me poveli sa sobom. Dok su me tukli rekli su mi: 'Ako ne radiš za nas, pucat ćemo ti u noge, i to je to'. Drugi je rekao: 'Trebamo ga upucati u noge, morat ćemo s njim kao s onim drugim'. Soba i strop bili su puni rupa od metaka. Mislim da su htjeli preplašiti osobu koja je bila prije mene", opisao je Volodja mučenje.