Svijet
0

Bijela kuća: Rokovi za povlačenje snaga neće proći

FENA
Bijela kuća upozorila je u četvrtak Kongres da njegov plan nametanja rokova o povlačenju snaga iz Iraka "nema nikakve šanse" da prođe te da će predsjednik George W. Bush uložiti veto.

Plan koji demokrati, protivnici predsjednika Busha, koji su sada u većini u Kongresu, žele usvojiti, "nema nikakve šanse da postane zakon. To je loša uredba. Predsjednik Bush će na nju uložiti veto", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow u drugom oštrom obraćanju Bijele kuće protiv demokrata u dva dana.

"To je formula neuspjeha u Iraku" rekao je on.

Na Capitol Hillu, u Kongresu Sjedinjenih Država, počela je debata o zakonskoj mjeri koja bi postavila rok za povlačenje američke vojske iz Iraka. Riječ je o proračunskoj odredbi koja predviđa finansiranje iračke misije najduže do septembra sljedeće godine, u vrijednosti od oko 124 milijarde dolara. O tome bi trebalo glasati u petak.

Demokrati, koji se bore protiv iračke strategije predsjednika Busha i suočavaju s njegovim zahtjevom za proširenjem proračuna, pokušavaju ubrzati povratak trupa iznoseći prijedlog zakona o rokovim za povlačenje do jeseni 2008.

Predsjednik Bush najavio je veto ukoliko ova proračunska mjera postavi bilo kakav rok za povlačenje.
No, i prije mogućeg predsjednikova veta, proračunski prijedlog trebaju usvojiti Zastupnički dom i Senat – a u oba postoji snažna opozicija ovoj mjeri.