Svijet
0

Bijela kuća osuđuje Kongres zbog Iraka

FENA
Američka administracija osudila je Kongres, u kojem većinu imaju demokrati, da odbacuje odgovornosti finansiranja ratnih napora u Iraku i Afganistanu te da pokušava zakonom provesti neuspjeh na bojištu.

Dužnosnici administracije ostaju nepokolebljivi te tvrde da će predsjednik George W. Bush vetom blokirati bilo koji budžetski zakon kojim se određuje vremenski okvir za povlačenje američkih snaga iz Iraka.

Linije bojišta između izvršne i zakonodavne vlasti učvršćuju se zbog finansiranja vojnih operacija u Iraku.

Glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino okomila se na Kongres, koji kontroliraju demokrati, zato što je zasjedanje prekinuto na sedmicu dana a da nije pripremljen zakon za finansiranje američkih vojnika u Iraku koji bi predsjednik Bush mogao potpisati.

"Izgleda da su oni zadovoljni zakonskim prijedlogom koji ne sadrži ozbiljni plan za finansiranje vojnika ili da se Irak, Amerika i svijet učine sigurnijima. Umjesto toga oni nas pokušavaju prisiliti da dignemo ruke od Iraka bez obzira na posljedice neuspjeha", kazala je Perino.

Oba doma američkog Kongresa usvojila su odvojene zakonske prijedloge od kojih nijedan nije prihvatljiv predsjedniku Bushu.

U verziji koju je usvojio Zastupnički dom traži se povlačenje američkih borbenih snaga iz Iraka do septembra 2008. godine, dok se u senatskoj verziji poziva na povlačenje do marta sljedeće godine. Dvije verzije treba da budu usklađene prije nego što se mogu uputiti predsjedniku na potpis.

Perino je dodala da ni u jednom domu nema dovoljno glasova da bi se poništio predsjednikov veto. Ako demokrati žele izraziti nezadovoljstvo razvojem događaja u Iraku, kaže Perino, onda su to već učinili.

Sada je vrijeme za Kongres, naglasila je, da pripremi takav zakonski prijedlog koji predsjednik može potpisati. No demokrati ne pokazuju spremnost na popuštanje ili kompromis, prenosi VoA.

Čelnik demokrata u Senatu Hary Reid izrazio je podršku za još rigorozniji prijedlog kojim bi se svi troškovi za rat ukinuli u roku od godine dana, što je navelo glasnogovornicu Bijele kuće Danu Perino da izrazi malodušnost.

"Demokrati stalno mijenjaju svoje odluke, poput pijeska u pustinji. Oni toliko brzo mijenjaju stavove da mi izgleda kao da se radi o pješčanoj oluji", kazala je Perino.

Demokrati ustrajavaju u tvrdnji da status quo ne daje rezultata u Iraku te da neće doći do promjene nabolje sve dok Sjedinjene Države ne ograniče svoju vojnu misiju u Iraku.

Zalažući se za povlačenje američkih snaga iz Iraka, demokrati kažu da žele prisiliti iračku vladu da poduzme korake kako bi se građanski sukob u Iraku riješio političkim sredstvima.

Predsjednik Bush pak ustrajava na tome da će određivanje roka za povlačenje samo potaknuti teroriste i pobunjenike te Irak i svijet učiniti opasnijima.

Pentagon je saopćio da za nesmetani nastavak operacija u Iraku i Afganistanu treba nova finansijska sredstva od sredine aprila.