Svijet
0

Bijela kuća odbacuje Gadafijevo pismo

FENA
Barack Obama (Foto: AP)
Barack Obama (Foto: AP)
Moamera Gadafija će se ocjenjivati po njegovim djelima na okončanju nasilja protiv civila, a ne po njegovim riječima, objavila je u srijedu Bijela kuća nakon što je primila pismo libijskog čelnika za predsjednika Baracka Obamu.

"Možemo potvrditi da je pismo postoji, i očito nije prvo", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney novinarima u predsjedničkom zrakoplovu Air Force One na Obaminom letu za Philadelphiju, prenosi CBS News.

Carney je rekao kako je Obama jasno dao do znanja još prije nekoliko sedmica da prekid vatre u Libiji ovisi o "akcijama a ne riječima, i prestanku nasilja."

Ranije je službena libijska novinska agencija Jana objavila da je Gadafi poslao pismo Obami nakon povlačenja američkih ratnih zrakoplova iz borbenih misija u operacijama NATO saveza iznad Libije.

"Vođa revolucije poslao je u srijedu poruku američkom predsjedniku Baracku Obami nakon što se SAD povukao iz agresivne, kolonijalističke koalicije koja vodi križarski pohod protiv Libije", izvijestila je agencija ne navodeći sadržaj pisma.

The Washington Post u online izdanju prenosi kako je Gadafi u pismu izravno pozvao Obamu da zaustavi kampanju NATO-a koju opisuje kao "nepravedni rat protiv malog naroda zemlje u razvoju" i zaželio mu sreću u pokušaju ponovnog izbora za predsjednika iduće godine.

U pismu na tri stranice Gadafi se Obami obraća sa "sine naš" i "ekscelencijo", navodeći kako je Libija više povrijeđena "moralno" nego "fizički" zbog kampanje NATO-a.

"Dragi naš sine, ekscelencijo, Baraka Hussein Abu Oumama, vaša intervencija u ime SAD-a je nužna kako bi se NATO konačno povukao iz libijskih poslova. Libiju treba ostaviti Libijcima u okviru Afričke unije", napisao je Gadafi.

"Vi ste čovjek koji ima dovoljno hrabrosti da poništi krivu i pogrešnu akciju. Siguran sam da možete ponijeti odgovornost za to", naveo je.

"Kako bi služili svjetskom miru... prijateljstvu među našim narodima... i za dobrobit gospodarske, i sigurnosne suradnje protiv terorizma, vi ste u položaju da zauvijek uklonite NATO od libijskih poslova", dodao je Gadafi.

Iako u pismu navodi niz prigovora, Gadafi kaže kako ništa ne zamjera Obami.

Pismo je datirano s 5. aprila 2011. u Tripoliju i potpisano s "Mu'aumer Qaddaffi, Vođa revolucije", navodi Post, prenosi Hina.