Mrlja u američkom ugledu
5

Bidenova vlada pokrenula postupak za zatvaranje ozloglašenog zatvora Guantanama

A. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Vlada američkog predsjednika Joea Bidena pokrenula je službeni postupak o budućnosti američkog zatvora Guantanamo na Kubi, oživljavajući staru ideju bivšeg predsjednika Baracka Obame o zatvaranju tog kontroverznog mjesta.

Bidenovi saradnici uključeni u razgovore razmatraju izvršnu uredbu koju bi Biden potpisao u narednim sedmicama ili mjesecima i riječ je o potezu koji bi sklonio ono što aktivisti nazivaju mrljom na američkom ugledu u svijetu.

Biden je inače tokom svoje predsjedničke kampanje u 2020. godini najavljivao da će podržati zatvaranje Guantanama, ali nije rekao na koji način to planira učiniti.

Međutim, uprkos toj inicijativi, Guantanamo će se teško zatvoriti u bližoj budućnosti zbog političkih i pravnih prepreka koje po tom pitanju čekaju novu vladu.

Uspostavljen nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. za inostrane osumnjičenike, zatvor je zbog okrutnih metoda ispitivanja i zatvorskih kazni bez suđenja postao simbol pretjerane upotrebe sile SAD-a u "ratu protiv terora".

"Vijeće za nacionalnu sigurnost će usko sarađivati s odjelima za odbranu, državu i pravosuđe kako bi postiglo napredak u zatvaranju Guantanama. Osim toga, imat će i česte konsultacije sa Kongresom", kazala je glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost, Emily Horne.

Ovakav potez bi zapravo mogao oživjeti nekadašnju Barackovu inicijativu zatvaranja ovog kontroverznog zatvora koju je Donald Trump poništio 2017. godine nakon što je preuzeo vlast.

Trump je Guantanamo držao otvorenim sve četiri godine njegovog mandata. U njemu je trenutno 40 zatvorenika od kojih je većina tu provela gotovo dvije decenije, a da im se nikada nije održalo suđenje jer protiv njih nikada nije podignuta optužnica.

Horne je naglasila da će za ovakav važan korak biti potrebna detaljna i kvalitetna priprema kao i to da se pravi ljudi trebaju rasporediti i raditi na ovako zahtjevnom zadatku.

Očekuje se da bi oživljavanjem ove inicijative fokus bio na smanjenju broja zatvorenika Guantanama repatrijacijom ili pronalaženjem nekih drugih zemalja koje ih žele prihvatiti, piše Reuters.