"Ne trebamo širiti rat"
55

Biden prelomio: Medijima rekao da je odlučio kako će odgovoriti na napad u Jordanu

F. H.
Predsjednik Joe Biden kaže da je odlučio kako će SAD odgovoriti na napad dronom u kojem su ubijena tri američka vojnika u Jordanu.

Govoreći dok je napuštao Bijelu kuću radi prikupljanja donacija na Floridi, Biden je dodao da "ne trebamo širi rat" na Bliskom istoku.

Iračka grupa preuzela je odgovornost za napad na američku vojnu bazu, a zapad ih povezuje sa iranskim djelovanjem. Osim trojice ubijenih. Još desetine vojnika su povrijeđene u nedjeljnom udaru blizu sirijske granice. Iran je negirao bilo kakvu umiješanost u napad.

Biden nije tačno naveo što bi mogla biti američka akcija, ali Bijela kuća je obećala "vrlo konzekventan odgovor". Američki dužnosnici pokušavaju izbjeći spiralni sukob na Bliskom istoku.

Ali napad bespilotnim letjelicama bio je prvi put da su američki vojnici ubijeni od neprijateljske vatre u regiji od obnovljenog rata između Izraela i palestinskih grupa.

"Smatram ih (Iran) odgovornima jer opskrbljuju oružjem ljude koji su to učinili", kazao je Biden.

Noćni napad bio je usmjeren na američku vojnu bazu poznatu kao Tower 22 u sjeveroistočnom Jordanu. Neprijateljski dron pogodio je bazu dok se američki dron vraćao u bazu s misije što je navodno zbunilo protivzračnu odbranu.