Samit američkih država
0

Bez završne deklaracije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Samit američkih država završen je u nedjelju bez postignutog konsenzusa 34 zemlje o finalnoj deklaraciji, izjavio je premijer Trinidada i Tobaga Patrick Manning.

On je rekao da su neke zemlje izrazile rezerve prema određenim tačkama finalne deklaracije, ocijenjujući da je to razumljivo pošto je teško postići sporazum na sastanku i pregovorima 34 zemlje. Po njegovim rečima, dokument koji je usvojen predstavlja kompromis i priznanje da nije bilo jedinstva, prenose u nedjelju agencije.

Na kraju drugog dana regionalnog samita država Sjeverne, centralne i Južne Amerike venecuelanski predsjednik Hugo Chavez najavio je da će vratiti ambasadora u Washington i da želi da poboljša loše odnose s Amerikom.

Ovaj potez portparol State departmenta ocijenio je kao "pozitivan razvoj".

U septembru prošle godine, Chavez je prognao američkog ambasadora iz Venecuele u znak solidarnosti s predsjednikom Bolivije Evom Moralesom koji je prethodno protjerao američkog ambasadora iz svoje države.

Međutim, tokom trodnevnog regionalnog samita na Trinidadu i Tobagu, Chavez je rekao da želi poboljšanje odnosa s Washingtonom i naveo ime kandidata za ambasadora Venecuele u SAD-u.

  • Nismo konkretno razgovarali o pitanju ambasadora, ali to se osjeća u vazduhu. Već sam dao nalog ministru vanjskih poslova da postavimo ambasadora u Americi, kazao je Chavez.
  • Već sam razgovarao i s Rojem Chadertonom, koji je naš kandidat za tu funkciju. Sada treba da sačekamo da Sjedinjene države odrede datum kada bi Chaderton mogao da preuzme tu važnu funkciju, rekao je on.

Chaves je, prethodno, tokom samita prišao Baracku Obami i dao mu knjigu "Otvorene vene Latinske Amerike", koja govori o stranoj eksploataciji Južne Amerike.

Čak je lideru SAD-a rekao: "Želim da budemo prijatelji".

Međutim, Chavesov saveznik, bolivijski predsjedednik Evo Morales nije bio toliko optimističan.

  • Samo ću reći da su me riječi novog predsjednika SAD-a Baracka Obame iznenadile, rekao je Morales.
  • Primjetio sam tri važne stvari. Rekao je da nema velikih i malih partnera, da odnosi treba da se zasnivaju na međusobnom poštovanju i govorio je o promjeni. Prošlo je sto dana, ali u Boliviji se ne osjeća nikakva promjena. Politika zavjere se nastavlja, naveo je on.

Barack Obama je prethodno, tokom svog govora, dobio više aplauza pošto je najavio da će SAD biti ravnopravni partner u regionu i rekao da želi novi početak s Kubom.

Američki predsjednik obećao je i pomoć novom fondu za razvoj regiona, najavio inicijativu za povećanje sigurnosti na Karibima, kao i novo partnerstvo za razvijanje alternativnih izvora energije i borbu protiv globalnog zagrijavanja.