Washington
0

Bez odluke o novom generalnom sekretaru NATO-a

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki potpredsjednik Joe Biden izjavio je u utorak da Washington još nije odlučio ko bi mogao naslijediti Jaapa de Hoopa Scheffera na mjestu generalnog sekretara NATO-a, demantirajući informacije o podršci Sjedinjenih Država Kanađaninu Peteru McCayu.

"SAD još nije odlučio o tome", kazao je Biden nakon svoje prve posjete sjedištu NATO-a u Bruxellesu.

"Općenito, mislimo da nijedna država članica ne smije odbaciti mogućnost da predloži generalnog sekretara, ali mi još nismo zauzeli svoj stav ko bi mogao zamijenitit aktuelnog sekretara", dodao je Biden na konferenciji za štampu održanoj zajedno s De Hoopom Schefferom.

Biden je jednostavno kazao da bi odluka o nasljedniku De Hoopa Scheffera, koji je na toj dužnosti od 2004., a čiji je mandat produžen do 31. jula, trebala biti donesena na samitu NATO-a početkom aprila, na kojoj će prvi put prisustvovati predsjednik Barack Obama.

Američki dnevni list The Washington Post objavio je da Biden zagovara kod svojih evropskih saveznika da podrže kandidaturu McCaya, aktuelnog ministra odbrane Kanade.

Prema britanskoj i njemačkoj štampi, dogovor je već postignut između Velike Britanije, Francuske i Njemačke da se podrži kandidatuira danskog premijera Andersa Fogha Rasmussena. Na to pitanje na brifingu u Kopenhagenu Rasmussen je odbio svaki komentar.