Odluke Baracka Obame
0

Bez Bushovih elemenata rata protiv terorizma

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Svojom odlukom da zatvori pritvorni centar u Guantanamu i tajne CIA-ine zatvore te zabrani mučenje zatvorenika, Barack Obama je zapravo razmontirao osnovne elemente Bushovog rata protiv terorizma, piše u petak Financial Times o prvim potezima novoga američkog predsjednika.

Istovremeno je imenovanjem novih izaslanika za Bliski istok te Afganistan i Pakistan nagovijestio prioritete svoje vanjske politike, vrlo različite od prioriteta svoga prethodnika.

Očigledno je, smatra list, da se Obama namjerava aktivno uključiti u bliskoistočni mirovni proces dok je imenovanje Richarda Holbrookea, koji je poznat kao "diplomatski buldožer", jasan znak novog i mnogo oštrijeg stava prema afganistanskom predsjedniku Hamidu Karzaiju zbog nedjelotvornosti i endemske korupcije u Kabulu.

Financial Times konstatira da će, po svemu sudeći, odsad američku vanjsku politiku voditi State Department, a ne Pentagon.

List piše da nova državna tajnica Hillary Clinton, u namjeri da poveže diplomatske kontakte s američkom finansijskom pomoći drugim zemljama, planira preuzeti nadzor nad američkim programima za razvoj drugih zemalja, o kojima je u vrijeme Georgea W. Busha odlučivao njegov prvi ministar odbrane Donald Rumsfeld.

Ovo, međutim, ne znači da će i Obamina administracija "patiti od tradicionalnog rivalstva" između Pentagona i State Departmenta jer je i novi / stari ministar odbrane Robert Gates također kritički govorio o "postepenoj militarizaciji" američke vanjske politike, završava Financial Times.