"The Observers"
0

Besplatna psihološka pomoć žrtvama recesije

FENA
Britanska vlada priprema planove o pružanju besplatne psihološke pomoći žrtvama recesije, izvještava u nedjelju na naslovnoj stranici The Observer.

Vlada strahuje od izbijanja epidemije depresije i anksioznosti, koje obično prate recesiju, i stoga namjerava omogućiti onima koji su suočeni s nezaposlenošću besplatnu pomoć psihoterapeuta.

Oni kojima je pomoć potrebna bit će upućeni pshoterapeutima preko mreže koja će povezivati centre za traženje posla s domovima zdravlja i novom telefonskom linijom za pružanje psihološke pomoći.

Vlada planira do kraja iduće godine obučiti još nekoliko hiljada psihoterapeuta jer strahuje da će ekonomska kriza izazvati niz problema u mentalnom zdravlju građana, što će onima pogođenim dodatno otežati povratak na tržište rada.

Oko šest miliona ljudi u Britaniji trenutno pati od depresije ili anksioznosti i mnogi od njih su dugi niz godina na socijalnoj pomoći, konstatira Observer; mnogi od njih su žrtve prethodnih recesija i ministri strahuju od novog vala oboljelih od depresije koji neće moći naći zaposlenje.