Obale Crnog mora
15

Bespilotna letjelica sa eksplozivom pronađena na teritoriji Bugarske, vojska na terenu

V. K.
Područje na kojem je pronađena bespilotna letjelica (Foto: Facebook)
Područje na kojem je pronađena bespilotna letjelica (Foto: Facebook)
Vlasti u Bugarskoj saopćile su kako je na teritoriju ove države, na obalama Crnog mora, pala bespilotna letjelica koja je nosila eksploziv.

Kako pišu bugarski mediji, stanovnik mjesta Tjulenovo koje se nalazi na obalama Crnog mora, nedaleko od rumunske granice, obavijestio je policiju o pronalasku letjelice nešto iza 22 sata u nedjelju 17. septembra.

Prema opisu Radoslava Ruseva, mještanina Tjulenova, bespilotna letjelica je bila zaglavljena u kamenju te je imala svjetlosnu indikaciju.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

"Tjulenovo nije centar svijeta, ali kada ukrajinsko-ruski dronovi slete na naše obale, stvari postaju drugačije. Ova bomba na letjelici je još uvijek aktivna i na sebi ima svjetleću elektroniku", rekao je Rusev.

Mjesto na kojem se nalazi bespilotna letjelica odmah je ograđeno trakom, a na teren su upućene i specijalne ekipe koje će provjeriti da li je dron i dalje aktivan.

"Ovo je tipična konfiguracija bespilotne letjelice koja se koristi u sukobu u Ukrajini. Obje zemlje koriste slične bespilotne letjelice", rekao je analitičar Dimitar Stavrev.

Načelnik općine Marijan Zečev rekao je kako se očekuje dolazak pripadnika Ministarstva odbrane na ovo područje.

Bespilotna letjelica pala u Tjulenovu
Bespilotna letjelica pala u Tjulenovu

"Oblast je od nedjelje u 22:10 ograđena. Područje je izolovano kako bi se zaštitili životi i zdravlje ljudi koji žive u ovim mjestima", rekao je Žečev.

Također naveo je kako se ne može govoriti o tome da li bespilotna letjelica pripada ruskoj ili ukrajinskoj vojsci s obzirom na to da obje strane koriste slične letjelice.