Svijet
0

Berlusconi podnio ostavku

NINA
Talijanski premijer Silvio Berlusconi podnio je jučer ostavku predsjedniku države Carlu Azegliu Ciampiju, saopštio je predsjednički ured u Rimu.

“Sutra ujutro ćemo početi s konzultacijama (o formiranju nove vlade)”, rekao je Berlusconi poslije podnošenja ostavke, prenijele su agencije.

On je sugerisao da će samo nekoliko ministara biti promijenjeno, dodajući da se nada da će nova vlada biti formirana do kraja ove sedmice.

Berlusconi je otišao u predsjedničku palaču poslije obraćanja zastupnicima u Senatu, u kojem je najavio ostavku i formiranje nove vlade s novom platformom.

Suočen s najtežom krizom od svog izbora za premijera, 2001., Berlusconi je odlučio podnijeti ostavku, očekujući da će mu predsjednik Italije povjeriti mandat za formiranje nove vlade.

Odluku o ostavci Berlusconi je donio da bi odgovorio očekivanjima birača poslije poraza na regionalnim izborima početkom aprila.

Berlusconijevom ostavkom okončan je mandat kabineta koji je bio najduže na vlasti od Drugog svjetskog rata, prenijela je agencija AP.