Lažna obećanja
62

Berlin upozorava ukrajinske izbjeglice na opasnost od trgovine ljudima

S. Š. U.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Grad Berlin izdao je upozorenje ukrajinskim izbjeglicama da ne prihvataju novac ili smještaj od osoba koje se kreću glavnom željezničkom stanicom u ovome gradu zbog opasnosti da bi mogli biti natjerani na prostituciju ili druge oblike trgovine ljudima.

"Molimo budite oprezni jer se kriminalci kreću berlinskom Centralnom stanicom i žele profitirati od cjelokupne situacije sa izbjeglicama” navode berlinske vlasti na svojoj web stranici.

Policijski znakovi na njemačkom, ukrajinskom i ruskom jeziku postavljeni su na stanici, posebno upozoravajući žene i mlade koji putuju sami da ne prihvataju sumnjive ponude za pomoć. Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je kako je 300.000 domova dostupno izbjeglicama diljem Njemačke, prenosi Reuters.

Desetine volontera pomažu pristiglima na stanicu što podsjeća na 2015. godinu kada je pola miliona izbjeglica sa Bliskog istoka stiglo u Njemačku. Međunarodne humanitarne organizacije poput World Visiona upozorili su da rat u Ukrajini povećava šanse za trgovinu ljudima.

“Broj žena koje su u riziku raste eksponencijalno, i metode koje se koriste su obećanje lažnih putovanja ili zaposlenja” izjavila je Eleanor Monbiot, regionalna liderica World VIsiona za Bliski istok i Istočnu Europu.

Policija je zatražila od volontera da prijave sumnjive aktivnosti ili osobe koje nude novac ženama i djeci.