Svijet
7

Berlin pozvao svoje državljane na "povećan oprez" u Turskoj

FENA
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Njemačka je pozvala u petak svoje državljane na "povećan oprez" u toku putovanja u Tursku nakon napada na aerodrom u Istanbulu u kojem su poginule 44 osobe, a posebno u Ankaru i Istanbul.

"Generalno savjetovano je putnicima da poštuju upozorenja u Istanbulu, Ankari i drugim velikim gradovima u Turskoj", saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova na svojoj internetskoj stranici nakon postavljanja savjeta putnicima nakon napada na aerodrom.

Ove preporuke su posebno važne za "javna mjesta” i "turističke atrakcije, posebno za skupove osoba u javnom prevozu", preciziralo je ministarstvo te savjetovalo svojim državljanima da ne idu u područja na granici s Irakom i Sirijom. U januaru je Berlin također upozorio svoje državljane, nakon prethodnog napada počinjenog u Istanbulu, u kojem je poginulo 12 njemačkih turista.

Najmanje 44 osobe su izgubile život, a više od 260 je povrijeđeno u utorak navečer u trostrukom samoubilačkom napadu, najsmrtonosnijem napadu u nizu napada u Istanbulu od početka godine. Ankara ukazuje da odgovornost snosi grupa Islamska država za ovaj napad, za koji nije još preuzeta odgovornost. Istanbul, najveći grad u Turskoj, već je bio meta u martu, kada je poginulo četvero turista i to tri Izraelca i jedan Iranac, i početkom juna, kada je bilo 11 poginulih, od kojih šest policajaca, a odgovornost su preuzeli kurdski borci, javio je AFP.