Svijet
0

Beograd očekuje izvješće Carle del Ponte

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Glavna tužiteljica Haškog tribunala (ICTY) Carla del Ponte upozorila je svoje sugovornike u Beogradu da će ustrajati na tome da EU ne potpisuje sa Srbijom Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju dok se haški optuženik Ratko Mladić ne nađe u Haagu, objavila je u utorak beogradska agencija Beta pozivajući se na diplomatske izvore.

Tijekom svojeg oproštajnog posjeta Beogradu u ponedjeljak, Carla del Ponte je srbijanskim dužnosnicima rekla da je za pozitivnu ocjenu suradnje Beograda s Haškim sudom nužno da se Mladić nađe u Den Haagu, odnosno da nije dovoljan bilo kakav pokušaj dokazivanja da se bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba ne krije u Srbiji, navodi Beta i prenosi ocjenu svojeg izvora da bi takva ocjena glavne tužiteljice bitno umanjila izglede za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije s EU.

Del Ponte bi 10. prosinca u Vijeću sigurnosti UN-a trebala podnijeti izvješće o suradnji Srbije s ICTY-em, posljednje prije njezina odlaska s dužnosti glavne tužiteljice.

Prema diplomatskim izvorima, kako javlja Beta, među članicama EU-a postoji većinska spremnost da se potpiše sporazum sa Srbijom, ali nekoliko zemalja, prije svih Nizozemska i Velika Britanija, ustraju na "haškom uvjetu".