Dolazi u posjetu Kubi
0

Benedikt XVI želi ojačati položaj crkve

FENA
Papa Benedict XVI
Papa Benedict XVI
Iz Meksika, izrazito katoličke zemlje, papa Benedikt XVI stiže u ponedjeljak na multikonfesionalnu Kubu, gdje je Katolička crkva u manjini, ali, u odsutnosti svake legalne opozicije, ima ulogu povlaštena sagovornika komunističkog režima koju će Papa nastojati osnažiti.

Benedikt XVI je glavne smjernice pohoda najavio u avionu kojim je u petak putovao u Meksiko, rekavši kako marksizam "onakav kako je zamišljen više ne odgovara stvarnosti" i da "treba pronaći nove modele". Pritom je odmah istaknuo spremnost katolika da "pomognu u konstruktivnom dijalogu kako bi se spriječile traume".

"Jasno je da je Crkva uvijek na strani slobode savjesti i slobode vjeroispovijesti", dodao je, kazavši da na Kubi "obični katolički vjernici pridonose tom putu".

No ne treba očekivati sukob između Pape koji ističe da "u cijelosti nastavlja put" koji je u prigodi svog povijesnog posjeta tom otoku zacrtao Ivan Pavao II u januaru 1998. i režima koji je odlučan dočekati ga s "ljubavlju i poštovanjem".

Nadbiskup Santiaga, gdje Sveti otac u ponedjeljak počinje svoj pohod, uklonio je opasnost od eventualnog sukoba rekavši kako "Sveta Stolica vrlo dobro poznaje ideološke sklonosti kubanske vlade" a ova pak "zna stajalište Crkve", kazao je Dionisio Garcia.

"Mislim da posljedica neće biti", dodao je, istaknuvši da je "ono što Papa govori svima jasno" budući da je "marksizam onako kako je zamišljen zastario i pretrpio izmjene, i to ne samo na Kubi".

I kubanska vlada je umanjila važnost tih izjava: "Socijalni program (na Kubi) stalno se usavršava, odlučan je, izgrađen na jedinstven način i demokratski i mi ćemo s poštovanjem slušati Papu", uzvratio je u petak kubanski ministar vanjskih poslova Bruno Rodriguez.

Poput Ivana Pavla II 1998., ni Benedikt XVI nije planirao sastati se s političkim neistomišljenicima režima. Papa "dobro poznaje kubanske prilike" i pitanje "hoće li se sastati s predstavnicima opozicije ili ne ne znači da mu je stran" položaj u kojemu se nalaze, izjavio je Garcia u subotu, prenijela je Hina.

No Sveta Stolica je saopćila da će Papa biti "na raspolaganju" za eventualni susret s ocem kubanske revolucije Fidelom Castrom koji se 2006. povukao s vlasti.

Mediji su se pitali hoće li se Papa sastati i s venecuelskim predsjednikom Hugom Chavezom, praktičnim vjernikom, koji se na Kubi liječi od raka i u nedjelju je na nekoliko dana doputovao u Havanu radi zračenja.

Po dolasku u Santiago u ponedjeljak poslijepodne, gdje će ga dočekati predsjednik Raul Castro, Papa će slaviti misu na otvorenom, odakle će poći u svetište Gospe od milosrđa u El Cobreu, tridesetak kilometara dalje, gdje će provesti noć.

Nakon kratkog posjeta svetištu u utorak ujutro, Sveti otac će avionom doputovati u Havanu, gdje će ga predvečer službeno primiti Raul Castro, nakon čega će večerati s kubanskim biskupima.

U srijedu ujutro Benedikt XVI će održati svečanu misu na poznatom Trgu revolucije u Havani, a zatim će u zračnoj luci održati oproštajni govor prije nego poslijepodne njegov avion poleti u Rim.