Makedonci i Srbijanci
0

Belgija neće tolerirati priliv imigranata s Balkana

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Belgija nije spremna dopustiti da se nastavi dolazak kandidata za politički azil porijeklom s Balkana čiji je broj eksplodirao posljednjih sedmica, izjavio je u petak belgijski premijer Yves Leterme.

"Belgija je prosperitetna zemlja, ali nije Eldorado. Hoću da kažem tim ljudima kako je isključeno da mogu doći da žive u Belgiji i koriste naš sistem socijalne sigurnosti, izjavio je za štampu šef belgijske vlade.

"Zadovoljan sam što se srbijanski premijer Mirko Cvetković slaže da se treba boriti protiv tog zla", kazao je Leterme na zajedničkoj konferenciji za štampu nakon što su on i Cvetković održali polusatnu sjednicu u Bruxellesu.

U februaru je 401 Makedonac i 330 Srbijanaca zatražilo politički azil u Belgiji, dok je ovaj korak u februaru 2009. godine preduzelo samo 28 Srbijanaca i 12 Makedonaca, prema podacima Glavnog povjerenstva za izbjeglice i osobe bez državljanstva.

Otkako su ukinute vize krajem 2009. godine, čitavi autobusi dovoze kandidate za imigraciju direktno iz balkanskih zemalja pred zgradu Ureda za strance u Bruxellesu iako oni nemaju nikakvu šansu da dobiju status političkih izbjeglica.

"Neko ih je lažno obavijestio da će biti smješteni u hotelu, da će dobiti novac i da će biti prihvaćen njihov zahtjev za azil", objasnio je Cvetković. "Treba učiniti sve kako bismo ih ubijedili da ne preduzimaju takva riskantna putovanja", dodao je on.

Belgijski premijer će u ponedjeljak otputovati u Makedoniju, na Kosovo i u Hrvatsku kako bi o ovom pitanju razgovarao s političkim zvaničnicima.