Svijet
0

Belgija izručila Francuskoj "čovjeka sa šeširom" Mohamemda Abrinija

FENA
Mohamed Abrini
Mohamed Abrini
Belgija je Francuskoj izručila Mohammeda Abrinija,"čovjeka sa šeširom" i bombaša iz napada na briselski aerodrom u prošloj godini, radi ispitivanja zbog napada u Parizu iz 2015. godine, saopćio je u ponedjeljak ured saveznog tužioca.

Abrini je uhapšen u Bruxellesu u aprilu prošle godine zbog sumnje da je bio umješan u briselske napade 22. marta i u ubistva u Parizu, za koje je odgovornost preuzela radikalna grupa Islamska država.

"U okviru istrage povezane s napadima u Parizu 13. novembra 2015., Mohammed Abrini je predan francuskim pravosudnim vlastima na period od jednog dana", navodi u saopćenju ured tužioca.

Portparol ureda Eric Van Der Sypt izjavio je za AFP da je odluka zasnovana na "obostranim sporazumima" dvije zemlje.

"Nije neuobičajeno da se osumnjičeni za razne slučajeve preda na jedan ili na nekoliko dana", kazao je Van Der Sypt.

Belgijski istražitelji navode da su bombaši, koji su na briselskom aerodromu i u stanici metroa ubili ukupno 32 osobe, iz iste briselske ćelije koja je orkestrirala napade u Parizu u novembru 2015. u kojima je ubijeno 130 ljudi.

Abrini, nazvan "čovjek sa šeširom" nakon što je snimljen na sigurnosnim kamerama, pobjegao je s aerodroma ne detonirajući svoju bombu u koferu nakon što su njegovi saučesnici Najim Laachraoui i Ibrahim El Bakraoui detonirali svoje, ubivši 16 ljudi i sebe.

Nekoliko izvora bliskih istrazi pod belgijskim vodstvom izjavili su za AFP da su trojica bombaša koji su napali putnike prema Sjedinjenim Državama također imali za cilj ruske i jevrejske mete na aerodromu.

"To saznanje navelo nas je kasnije na istrage, uključujući i Abrinijevo navodno priznanje", izjavio e izvor iz američkih agencija za provođene zakona za AFP.

Američki izvori tvrde kako su uvjereni da su štandovi za čekiranje putnika na letovima za Sjedinjene Države, Izrael i Rusiju bili mete napada.

Abrini ima historijat sitnog kriminalca koji je odrastao u nemirnom briselskom kvartu Molenbeek sa Salahom Abdeslamom, jedinim preživjelim iz grupe koja je izvela pariške napade.