U Predsjedništvu BiH
82

Bećirović se sastao s Murphyjem, razgovarali o provođenju reformi vezanih za NATO put BiH

F. H.
Foto: Twitter/ @USEmbassySJJ
Foto: Twitter/ @USEmbassySJJ
Ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini objavila je kako je održan sastanak između ambasada SAD-a Michael Murphya i Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

"Sastao sam se danas s članom Predsjedništva BiH Denisom Bećirovićem kako bismo razgovarali o političkoj i sigurnosnoj situaciji u BiH, naglasili važnost provedbe odbrambenih reformi neophodnih za kretanje BiH prema članstvu u NATO-u, te ponovno potvrdili nepokolebljivu predanost Sjedinjenih Država teritorijalnom integritetu, suverenitetu i multietnički karakter Bosne i Hercegovine", stoji u objavi Ambasade SAD-a.

Podsjećamo, danas su iz američke ambasade saopćili da bi stvaranje paralelnog izbornog sistema od strane Vlade Republike Srpske bilo protuustavno i antidejtonsko, te bi lišilo birače RS-a temeljnih demokratskih prava koja su im zagarantovana Ustavom BiH.

"Bilo kakvi izbori provedeni po protuustavnom, paralelnom izbornom sistemu ne bi imali legitimitet, a oni koji sudjeluju u njihovoj organizaciji bavili bi se antidemokratskim, protuustavnim i antidejtonskim djelovanjem. Sjedinjene Američke Države su bile jasne da su spremne odgovoriti na antidejtonske akcije lokalnih aktera, te da podržavaju akcije visokog predstavnika da učini isto", navode.

Iz Ambasade SAD-a dalje su naveli šta očekuje one koji pokušaju secesiju.

"Milorad Dodik nije u pravu ako misli da će SAD stajati po strani dok on provodi svoju secesionističku agendu i gura BiH prema sukobu. Svaki pokušaj otcjepljenja entiteta ili bilo koje druge poddržavne jedinice je antidejtonsko djelovanje koje se neće tolerirati. Republika Srpska je entitet u sastavu države Bosne i Hercegovine. Ona je sastavni dio države, ali ni Republika Srpska ni Federacija ne postoje izvan Bosne i Hercegovine. Ustav BiH ne daje pravo entitetu ili bilo kojoj drugoj poddržavnoj jedinici na otcjepljenje".