Objavljen i videosnimak
27

BBC objavio uznemirujuća svjedočenja žena o tome kako ih je terorizirao agent britanskog MI5

B. R.
Screenshot: BBC
Screenshot: BBC
BBC je objavio da je jedan od agenata britanskog MI5 koristio svoj status kako bi maltretirao žene. Objavljen je i videosnimak za koji se tvrdi da svjedoči o maltretiranju jedne od nje.

Na snimku je vidljivo da joj je agent prijetio da će je ubiti te je vidljivo kako na nju nasrće mačetom. BBC je objavio da je riječ o stranom državljanu čiji identitet ne može biti objavljen uprkos tome što postoje dokazi da je prijetnja po ostale žene. BBC-u su iz vlade kazali da identitet ne može biti objavljen zbog toga što je tako naredio sud. Tvrdi se da je riječ o ekstremnom desničaru s nasilnom prošlošću.

Britanka Beth, što joj nije stvarno ime, živjela je s agentom MI5 u Velikoj Britaniji. Ona je snimila spomenuti videozapis. Kazala je da je prilikom prvog susreta stekla da je šarmantna osoba. Činilo joj se da imaju mnogo toga zajedničkog.

Međutim, kasnije je shvatila da je riječ o mizoginisti i ekstremisti koji je opsjednut nasiljem i okrutnošću. Tvrdi da ju je pokušao i seksualno zlostavljati. Prema njenim riječima, status britanskog agenta je koristio kako bi je terorizirao.

"Imao je potpunu kontrolu. Sada sam tek sjena od onoga što sam prije bila. Pri kraju veze diktirao mi je svaki trenutak - s kim se sastajem, koga viđam, s kim radim, šta radim, o čemu brinem", istakla je.

Poručila je da je uspio u tome da se osjeća, kako je rekla, apsolutno bezvrijednom te da je zloupotrijebio to što ima mentalnih problema. Navela je i to da ju je primorao da gleda snimke terorističkih egzekucija i ubistava. Beth je naglasila da joj je kazao da radi kao plaćenik za Britansku obavještajnu službu. Bila je svjesna čime se bavi. Prema njenim riječima, skrivao joj je stvarno ime.

BBC je objavio da je riječ o agentu koji je godinama radio za MI5 pod različitim pseudonimima. Agentima je zabranjeno da obavještajne ovlasti koriste u privatnim odnosima. Međutim, agent, kojeg je BBC predstavio kao X, joj je poručio da ga neće moći prijaviti zbog njegovog statusa.

Dužnost mu je bila da informiše o mrežama ekstremnih desničara, ali se ispostavlja da su i njegovi stavovi sporni. Njegova bivša djevojka tvrdi da je pohvalno govorio o masovnim ubistvima koji su činili bijeli supremacisti te da je i sam namjeravao da čini zločin.

Postupanje policije

Iz bolnice su objavili da se požalila policiji pitajući zašto je odbačen slučaj i zašto joj je oduzeta imovina. Policija ju je ispitivala godinu dana te utvrdila da nema potrebe za istragom. No, BBC tvrdi da policijska odluka nije bila ispravna.

Beth je u žalbenom postupku rečeno da policija nije informisana o tome da joj je imovina oduzeta te da je u zabilješkama istaknuto da je imovina oduzeta, a potom i vraćena osobi X. Prema navodima BBC-a, imovina je zapravo vraćena MI5. X je potom otišao iz Velike Britanije te je počeo raditi za drugu obavještajnu agenciju.

Svjedočenje Ruth

X ima historiju, kako je objavio BBC, užasnog zlostavljanja, i to prije nego što je postao agent MI5. BBC je razgovarao i s drugim njegovim bivšim partnerkama koje su imale isto iskustvo kao Beth. Jedna od njih je Ruth, što joj također nije stvarno ime, iz države poznate redakciji BBC-a. Izjavila je da nije prijetio samo njoj, već i njenom djetetu.

Policija u stranoj zemlji je upoznata s ovim slučajem. X je koristio i veze s kriminalnim organizacijama te je Ruth upozorio da bi je jedna od njih mogla ubiti. Kasnije ju je napustio ostavivši joj samo novčani dug. Tokom boravka u Velikoj Britaniji, a djelujući kao agent MI5, koristio je njeno pravo ime kako bi sakrio svoj identitet.

BBC je u posjedu spisa u kojima se X hvalio seksualnim iskorištavanjem žena. Spisi sadrže vrlo uvredljiv vokabular te je pohvalno govorio o silovanjima i ubistvima.

Partnerke je tražio na internetu, i to pod pseudonimom koji je koristio tokom rada u MI5. U BBC-u smatraju da je MI5 morao biti upoznat s njegovom nasilnom prošlošću. Njihove sagovornice smatraju da je X spreman izvršiti ubistvo. Viši sud je navodno pokušao spriječiti BBC da objavi ovu priču. Uspjeli su onemogućiti objavu njegovog stvarnog identiteta.

Iz britanske vlade su saopćili da neće komentarisati rad obavještajnih struktura te da je odluka suda u svrhu zaštite nacionalne sigurnosti i smanjivanja rizika po život, sigurnost i privatnost.