Svijet
0

Bavarska i dalje brani muslimankama nošenje marama u školama

FENA
Zabrana nošenja marama za učiteljice muslimanske vjeroispovijesti u bavarskim školama ostaje i dalje na snazi, odlučio je u ponedjeljak bavarski Ustavni sud u Muenchenu.

"Sud u zabrani nošenja marame ne vidi povredu zakona o jednakosti za pripadnike svih vjeroispovjesti te isto tako ne vidi povredu prava slobodnog vjerskog opredjeljenja", stoji u obrazloženju suda.

Nastavno osoblje isto tako, kako se navodi u obrazloženju, obvezno je širiti tradiciju zapadne civilizacije uz istodobnu zaštitu vjerskih osjećaja učenika.

Današnjom presudom odbijena je žalba Islamske vjerske zajednice iz Berlina koja je u činjenici da je muslimanskim učiteljicama dolazak u školu s maramom na glavi zabranjen dok istodobno katoličkim časnim sestrama dopušteno držati nastavu u redovničkoj odori, vidjela povredu Ustavom zajamčenog prava jednakosti među vjerskim zajednicama.

Vjerska islamska zajednica, prenosi Hina, najavila je da će podržati individualne žalbe pred saveznim Ustavnim sudom protiv današnje presude.

Vodeća stranka u Bavarskoj, Kršćansko socijalna unija (CSU), pozdravila je današnju presudu naglašavajući da nošenje marame nije spojivo s vrijednostima kršćansko-europske civilizacije te da predstavlja simbol potlačenosti žena u islamskom svijetu.

Nošenje marame za vrijeme nastave nastavnom osoblju muslimanske vjeroispovjesti dosad je, osim u Bavarskoj, zabranjeno i u saveznim pokrajinama Hessen, Baden-Wuertenberg, Donja Saska, Saarland, Bremen, Berlin i Sjeverna Rajna-Vestfalija.