Svijet
0

Barel nafte preko 64 dolara

NINA
Cijena barela sirove nafte trenutno se kreće oko 64 dolara na newyorškom tržištu nakon što je ranije dosegnula rekordnih 64,27 dolara nakon informacije da će zbog požara u jednoj od teksaških rafinerija korporacije Valero Energy ta rafinerija biti zatvorena sljedećih pet dana.

Različite rafinerije u SAD-u, najvećem svjetskom naftnom tržištu, su u posljednje tri sedmice zatvorene najmanje 12 puta, piše Bloomberg, što je gurnulo cijenu derivata u SAD na rekordan nivo.

Prijetnje terorističkim napadima nakon smrti saudijskog kralja Fahda i nastavak provedbe nuklearnog programa u Iranu u proteklim su danima stvorili napetost na tržištu nafte što je stvorilo dodatni pritisak na rast cijene ovog energenta.

Naime, nastavak provedbe nuklearnog programa u Iranu mogao bi dovesti do uvođenja sankcija prema toj zemlji koja bi onda mogla uzvratiti uskraćivanjem nafte.

Pojedini analitičari predviđaju da bi cijena barela nafte mogla skočiti na 65 dolara nakon što američko ministarstvo energije u srijedu objavi stanje zaliha derivata za koje se predviđa da su snižene, javlja Bankamagazin.