Svijet
0

Ban Ki-moon zamjera svjetskim liderima zbog nasilja u Gazi

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon zamjerio je u ponedjeljak svjetskim liderima da ne čine dovoljno da se zaustavi "neprihvatljiv nivo nasilja" u Gazi i ne vrše pritisak za dugoročno političko rješenje.

U trećoj izjavi za tri dana o Gazi, gdje je poginulo više od 325 Palestinaca i dva Izraelca u izrealskim zračnim napadima čiji je cilj, kako je naveo Reuters, da se zaustavi ispaljivanje raketa sa položaja Hamasa na jug Izraela, generalni sekretar je ponovo pozvao na hitan prekid vatre obje strane.

Na konferenciji za novinare, on je podvukao da smatra da "regionalni i međunarodni partneri nisu učinili dovoljno i da treba da urade više".

"Treba da iskoriste sva moguća sredstva kako bi se okončalo nasilje, ohrabrio politički dijalog i osigurao miroljubivi put za rješenje razlika", rekao je generalni sekretar UN.

Ministri vanjskih poslova zemalja članica Arapske lige treba da se okupe u utorak, kako bi pokušali da zauzmu zajednički stav povodom Gaze.

Generalni sekretar UN ih je pozvao da "djeluju brzo i odlučno kako bi se što prije izašlo iz sadašnjeg ćorsokaka" i dodao da "drugi svjetski lideri treba, također, da ulože napore u cilju dugoročnog rješenja ovog pitanja".

On je naglasio da je "veoma uplašen" zbog sve većeg nasilja u Gazi i oko nje i dodao da je to neprihvatljivo.

"Sve to mora prestati. Izrael i Hamas moraju prekinuti nasilne akcije i preduzeti sve neophodne mjere da izbjegnu civilne žrtve. Prekid vatre treba biti odmah proglašen, moraju promjeniti retoriku i tek tada može započeti dijalog", zaključio je generalni sekretar UN.