Svijet
0

Ban Ki-moon: Saradnja Sudana je bitna za mirovnjake u Darfuru

FENA
Generalni sekretar UN-a Ban Ki Moon izjavio je danas u Kartumu, drugog dana sedmodnevne posjete Sudanu, da je vrijeme kritično za uspješno raspoređivanje novih mirovnih snaga u Darfuru, a da je saradnja sudanske vlade "esencijalna".

"Vrijeme je od bitne važnosti. A vladina saradnja je bitna na planu praktičnih pitanja", podvukao je Ban na kartumskom aerodromu odakle je otišao u Džubu, na jugu Sudana, javio je AP.

Generalni sekretar UN-a je dodao da je i sudanski predsjednik Omar al Bašir, s kojim je razgovarao jučer, potvrdio svoju spremnost da sarađuje i da olakša postupke za dobijanje administrativne i logističke podrške novim mirovnim jedinicama.

Podsjetivši da su se svi složili da nema vojnog rješenja za sukobe u Darfuru, u kojima je od 2003. poginulo više od 200.000 ljudi a oko 2,5 miliona je napustilo svoje domove, Ban je konstatirao da je sada potreban prekid vatre.

Sudanske vlasti su se dugo suprotstavljale dolasku mirovnih snaga UN-a u Darfur ali su stav promijenile pošto je Vijeće sigurnosti UN-a donijelo augusta 2006. odluku u "hibridnim" snagama UN i Afričke unije.

Do tada su u toj oblasti veličine Francuske bio raspoređen kontingent od 7.000 slabo naoružanih mirovnjaka Afričke unije.