Povodom 8. marta
1

Ban Ki-moon: Obećavamo ženama da smo uz njih, zgražanje pretvaramo u akciju

FENA
Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-mun, u autorskom tekstu povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, navodi da se moramo osvrnuti na prošlu godinu šokantnih zločina nasilja nad ženama i djevojčicama i zapitati se kako budućnost učiniti boljom.

"Nasilje nad ženama: Pretvoriti zgražanje u akciju" naslov je teksta u kojem generalni sektretar pdsjeća da je jedna mlada žena brutalno silovana do smrti, a druga naknadno počinila samoubistvo iz osjećaja stida koji bi trebalo da imaju počinitelji. Na nekoliko tinejdžerki je pucano iz neposredne blizine jer su se usudile da traže obrazovanje.

"Ova zvjerstva, koja su s pravom izazvala globalnu ogorčenje, dio su mnogo većeg problema koji prožima bukvalno svako društvo i svako područje života. Osvrnite se na žene oko sebe. Razmislite o onima koje volite u svojim porodicama i zajednicama. I shvatite da postoji statistička vjerovatnoća da su mnoge od njih tokom svog života pretrpjele nasilje. Još više njih je tješilo sestru ili prijateljicu i dijelilo njiihovu tugu i bijes nakon nekog napada.

Ove godine na Međunarodni dan žena mi preobraćamo naše zgražanje u akciju. Ovim izjavljujemo da ćemo goniti zločine protiv žena i nikada nećemo dopustiti da žene budu podvrgnute kažnjavanju za zloupotrebe koje trpe. Ovim obnavljamo zavjet da ćemo se boriti protiv ove globalne prijetnje po zdravlje gdje god da ona vreba - u domovima i radnim organizacijama, u ratnim zonama i u zemljama u kojima vlada mir, kao i u svijesti ljudi koji dopuštaju da se nasilje nastavlja", naglasio je generalni sekretar UN-a.

"Također, dajemo posebno obećanje ženama u ratnim sukobima u kojima seksualno nasilje prečesto postaje oruđe rata usmjereno na ponižavanje neprijatelja uništenjem njihovog dostojanstva. Tim ženama kažemo: Ujedinjene nacije su uz vas.

Kao generalni sekretar, insistiram na tome da dobrobit svih žrtava seksualnog nasilja u ratnim sukobima mora biti jedna od naših najvažnijih obaveza. Također, naložio sam mojim višim savjetnicima da odgovor na seksualno nasilje učine prioritetom u svim našim odlukama i aktivnostima koje se tiču izgradnje i održavanja mira.

Sistem Ujedinjenih nacija dalje razvija kampanju 'Ujedinimo se za prestanak nasilja nad ženama', koja se temelji na jednostavnoj ali moćnoj premisi da sve žene i djevojke imaju osnovno ljudsko pravo na život bez nasilja.

Ove sedmice u New Yorku, na Komisiji o statusu žena, svijet održava najveći ikada organizovani skup UN-a o prekidanju nasilja nad ženama. Mi ćemo izvući maksimum iz ovog skupa i vršićemo pritisak za postizanje napretka još dugo nakon njegovog završetka", riječi su generalnog sekretara UN.

On pozdravlja mnoge vlade, grupe i pojedince koji su doprinijeli ovoj kampanji i poziva sve da se pridruže UN-ovim naporima.

"Bilo da ustupate sredstva u svrhu borbe protiv nasilja ili dižete svoj glas u znak protesta, možete biti dio našeg globalnog pritiska u cilju prekidanja ove nepravde i pružanja zaslužene sigurnosti, bezbjednosti i slobode ženama i djevojkama", naglasio je u tekstu Ban Ki-moon, generalni sekretar Ujedinjenih naroda.