UN
0

Ban Ki-moon ide na dvosedmičnu turneju

FENA
Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon krenut će sljedeće sedmice na dvosedmičnu turneju tokom koje će posjetiti Rusiju, Katar, Holandiju, Veliku Britaniju, Francusku i Tursku da bi razgovarao o problemima mira u Afganistanu i na Bliskom istoku te o svjetskoj ekonomskoj krizi.

Ki-moon će prvo posjetiti Moskvu, gdje će učestvovati na konferenciji o Afganistanu, koju 27. marta organizira Šangajska organizacija za saradnju, objavio je UN-ov Centar za informiranje, a prenijele agencije.

Glavni tajnik će potom otputovati u Dohu, gdje će učestvovati na samitu Arapske lige na kome će se razgovarati o bliskoistočnom mirovnom procesu, Libanu, Iraku, Sudanu i Somaliji.

Potom odlazi u Haag gdje će otvoriti Međunarodnu konferenciju o Afganistanu 31. marta, da bi zatim 2. aprila u Londonu učestvovao na samitu Grupe 20 posvećenom stabilnosti, razvoju i radnim mjestima.

Glavni tajnik će posjetiti i Pariz u kome će u okviru susreta Breton Woods institucija učestvovati na sastanku predstavnika različitih specijaliziranih agencija UN-a, Svjetske banke i Međunarodnoga monetarnog fonda posvećenom rješavanju svjetske ekonomske krize.

Njegova posljednja stanica bit će Istanbul, gdje će učestvovati na Drugom forumu Alijanse civilizacija UN-a, na kome će biti prisutni i predstavnici crkava, vlada, naučnih institucija i medija.