Svijet
0

Bakojani predstavila prioritete grčkog predsjedavanja

FENA
Situacija u Gruziji zahtijeva dalje prisustvo misije Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE), rekla je danas u Beču šefica grčke diplomatije Dora Bakojani.

"Žalim što napori finskog predsjedavanja nisu doveli do konsenzusa. Od 1. januara ova misija se nalazi u fazi de facto zatvaranja. Međutim, situacija na terenu i u regiji zahtijeva više prisustva, a ne manje", rekla je ona predstavljajući prioritete Grčke tokom predsjedavanja OSCE-om u ovoj godini.

"Grčka se zalaže za nastavak prisustva. Želimo konsenzusno rješenje. To je moguće samo ako postoji politička volja. Apeliram na sve države da se ta volja iskaže", istakla je Bakojani.

Ona je navela i da je Grčka zabrinuta zbog nastavka nejasnoća oko budućnosti Sporazuma o smanjenju konvencionalnih snaga u Evropi.

"Taj dokument mora ostati osnova evropske sigurnosti, i Grčka će činiti sve što je u njenoj mogućnosti da zadrži i poboljša ovaj najvažniji temelj vojne transparentnosti i predvidivosti", istakla je Bakojani.

"Grčka preuzima predsjedavanje u vrijeme kada je težnja ka sigurnosti postala sve veća. Pod tim uvjetima OSCE može biti važna organizacija u okvirima UN-a. OSCE je jedini regionalni forum koji okuplja euroatlantske i azijske države. Snaga OSCE-a je u odličnoj sposobnosti da se prilagodi izazovima", naglasila je ona.

Bakojani je istakla da princip konsenzusa može biti snaga OSCE-a ako postoji politička volja, i najavila da će otvorenost i želja za postizanje konsenzusa biti vodilja predsjedavanja organizacijom.

Ona je navela i da postojeće strukture OSCE-a treba dalje poboljšati i založiti se za primjenu svih preuzetih obaveza i odluka te organizacije.

"Nijedna međunarodna organizacija nije savršena. Potrebno je dalje poboljšanje efikasnosti OSCE-a. Grčka je opredijeljena za nastavak i finalizaciju tog procesa", kazala je Bakojani.

Ona je apelirala na zemlje članice da postignu što prije dogovor oko budžeta organizacije, ističući da nerješavanje tog pitanja sputava rad te institucije.

Misije OSCE-a, kako je podvukla, ostaju prioritet rada ove organizacije, smatram da je uloga misija u jugoistočnoj Evropi značajna za promoviranje izgradnje demokratskih institucija i regionalne stabilnosti.

Bakojani se osvrnula i na globalnu finansijsku krizu istakavši da će OSCE pomoći da ta kriza ne utječe na stabilnost regiona koji pokriva ta organizacija, prenio je Tanjug.

Ona je dodala da će se Grčka posvetiti i jačanju uloge OSCE-a u borbi protiv terorizma, izrazivši uvjerenje da će jačanje angažmana OSCE-a u Afganistanu ostati prioritet tokom 2009. godine.